Smygstart på hösten

Börjar nu så sakta dra igång igen. En kopp kaffe vid datorn där höstens och vinterns agenda ska börja läggas upp. Trots konjunkturen rullar väldigt mycket åt rätt håll här i Kalmar. År av satsningar på evenemang och besöksnäring har verkligen blommat ut denna sommar.

Syftet med allt detta har varit och är att skapa en mer attraktiv stad att bo och leva i. De som redan bor här ska känna en stolthet över att bo i Kalmar och gör man det så rekomenderar man andra att också flytta hit. Att alla dessa evenemang sedan skapar väldigt många jobb ska inte heller förringas i en tid när ungdomsarbetslösheten är väldigt hög.

Nu gäller det att höja blicken och fundera på vad som är nästa steg. Vad ska göras de kommande fem- tio åren?

Mer satsning på badet i Kalmarsundsparken? Detta har blivit en riktig succe, trots att bryggan inte ens blev klar. Vad gör vi mer för att få utväxling de kommande åren? Serveringar? SM i Sandskulpturer? Längre strand? Kopplingen mot Stensö där en ny detaljplan för campingen nu tas fram?

Mer bryggor och strandpromenader? Nästa år blir det en bro mellan Kattrumpan och Laboratorieholmen. På så sätt knyter man ihop ett väldigt fint promenadstråk. Om vi gör någon/några investeringar varje år. Hur ska det då se ut om tio år? Är det möjligt att skapa ett sammanhängande stråk utmed stora delar av kusten? Min förebild på området är Helsingborg där man skapat en strandpromenad med badmöjligheter från centrum till Sofiero Slott.

Hur har vi det med kapaciteten inom besöksnäringen? Jag tror att vi behöver göra en kavalificerad framtidsbedömning av det ökade behovet av hotell, vandrarhem och camping. Redan idag är min bild att vi slår i taket. Det är också anledningen till att intresset idag är stort för Skanskas hotell planer i Gästhamnen.

Jag funderar också väldigt mycket på hur vi ska få spadarna i jorden för alla byggprojekt. Vi har under de senaste åren kraftigt ökat vår planberedskap vilket innebär att vi idag har ett antal stora detaljplaner i hamn eller på väg i hamn. Jag tänker exempelvis på Rifa tomten med upp emot 600 bostäder, Erik Dahlbergs väg, Norra Kvarnholmen, Smedby med flera. Nu när den kommunala planeringsdelen är ”över” så gäller det att få igång byggandet. Vi har i likhet med många andra residensstäder bostadsbrist och skulle på ett bräde kunna svälja mellan 700-1000 bostäder utan att bostadsmarknaden påtagligt skulle störas. Det får bli fortsatt fokus med detta i höst. Glädjande nog är intresset för att investera väldigt stort.

Så här kan jag hålla på. Skulle tro att agendan med olika punkter landar på ett hundratal bevakningsområden för hösten. Sedan kokar det självklart ner till saker som tar längre eller kortare tid. En fråga som självklart kommer vara väldigt viktig under hösten är arbetet med detaljplanen för Ölandshamnen. Där har Östran haft en bra serie den senaste veckan. Även om jag tycker att man försöker sätta en bild av splittring mellan partierna. Min bild är att både majoriteten och moderaterna är hyggligt överens i frågan. Vi behöver nu självklart väga in alla synpunkter som kommit in i samrådet och sedan komma med förtydliganden som gör att vi kan värna både ett universitet och vår hamn med alla dess verksamheter.

Politik är vansinnigt roligt. Samtidigt är det ett harvande med väldigt mycket möten och inte sällan 60 – 70 timmars arbetsvecka. Stort och smått. Spännande, tråkigt, roligt och givande i en enda röra. För mig handlar politik om att få något gjort, skapa utveckling och framtidstro. Dessa förutsättningar finns verkligen i Kalmar och Kalmarsundsregionen.

Jag har varit lite halvdålig på att blogga senaste året. Nu ska jag bättra mig! Det finns så väldigt mycket spännande och positiva saker att skriva om!

Nu blir det nog en mugg kaffe till.