Lite blandad kompott

Barometerns artikelserie om utvecklingen i Kalmar och Växjö har varit bra på många sätt. Den visar tydligt att vi i Kalmar måste fortsätta på den inslagna vägen.

Fokus på attraktivitet, jobb, byggnation och utveckling. Det man möjligen missat i artiklarna är att det faktiskt hänt något kring dessa frågor de senaste åren. När jag i olika sammanhang uppträder tillsammans med Bo Frank brukar han själv lyfta just detta. För några år sedan var Kalmar alltid på sista plats, av jämförelsekommunerna, oavsett hur man jämförde. Så är det inte längre.

Befolkningsutvecklingen har tagit fart, arbetslösheten är lägst och nyföretagandet högst. Lite roligt är det också att Blekinge Läns tidning har gjort samma typ av artiklar. Där handlar artiklarna om varför Kalmar går bättre än Karlskrona…

Igår var jag i Vaxholm för att träffa andra kustkommuner och myndigheter inom ramen för Östersjöinitiativet. Det var ett bra möte som förhoppningsvis mynnar ut i att vi gemensamt kan få loss resurser för att göra ännu mer konkreta insatser.

Det har år efter år varit väldigt mycket snack men lite verkstad när det gäller att rädda Östersjön. I Kalmar har vi fokuserat på konkreta åtgärder i form av våtmarker, kvävefällor, musselodlingar och mycket mer. Min förhoppning är att vi ska kunna göra ännu mer konkreta insatser.

Imorgon ska jag åter till Stockholm, denna gång för att delta i regeringens nationella forum.

Förra veckan var det partikongress i Göteborg. För första gången sedan 1993 så följde jag kongressen på distans. Det verkar ha varit en bra kongress som var väldigt tydlig framförallt när det gäller en mer aktiv jobbpolitik.

Jag gillar att Stefan Löfven vågade sätta mål när det gäller arbetslösheten. Sjävklart är det en politisk risk men om man inte vågar spänna bågen och vill något så har man inte i politiken att göra. En annan fördel med detta är att kontrasten mot regeringen blir väldigt tydlig. Den passivitet som nu uppvisas torde vara unik.

Jag blev under kongressen invald i partistyrelsen. Ska faktiskt bli riktigt roligt. Nästa möte är på fredag i nästa vecka.

I helgen håller socialdemokraterna i länet sin kongress på Strand i Borgholm. 

Nu hoppas vi våren äntligen är på väg!