Lokal opinion, utjämning, omvänd Robin Hood & media

Skop har gjort en opinionsmätning över hur människor skulle rösta om det vore val till den egna kommunen idag. Socialdemokraterna har i kommunerna ökat med 5.3 procent. Skulle vi ha samma ökning i Kalmar som i riket så landar vi på en bit över 50 procent. Det vill säga väldigt nära de två lokala opinionsmätningar som S gjort sedan valet 2010.

I Dagens samhälle finns en sammanställning över vilka kommuner som får dela på den miljard som moderaterna i regeringen la in för att genomföra förslaget till utjämningssystem mellan kommunerna. Något samtliga partier varit överens om. Denna miljard fördelas så här:

Sollentuna 63 miljoner

Danderyd 30

Lidingö 42

Nacka 87

Täby 61

Lomma 21

Vaxholm 10

Vellinge 19

Österåker 52

Ekerö 16

Solna 40

Stockholm 466

Stockholms läns landsting 109

Vad har då dessa gemensamt? Jo, alla dessa kommuner och Stockholms läns landsting är tokdominerat av moderaterna. Kommunerna och landstinget är välmående med höga inkomster och låga skatter. Den kommun som får mest av pengarna, Stockholm, fortsätter dessutom att sänka skatten.

Är det någon som inbillar sig att kommuner i glesbygd, i Småland eller Norrland hade fått en miljard extra att dela på om utjämningen hade missgynnat dem? Jag förstår inte varför det inte blir diskussion om detta? Är det för att huvuddelen av landets nationella journalister bor i just dessa kommuner?

Ännu mer fundersam blir man när man läser om sänkningen av bolagsskatten på 16 miljarder som nu genomförs. Av dessa tillfaller 1.5 miljard Handelsbanken och 1 miljard går till SE Banken. Hur många jobb ger det? Samma 2.5 miljard hade räckt till 5 000 lärare. Tänk på det nästa gång Anders Borg är ute och skäller på bankerna för att öka sin folkliga popularitet. Det finns nog ingen finansminister i modern tid som på ett bräde gynnat bankerna och dess ägare mer än just Anders Borg. Var finns debatten om detta?

Noterar att jag även detta år är tvåa bland landets kommunalråd när det gäller förekomst i media. Även denna gång toppas listan av Illmar Repalu i Malmö.

Självklart är huvudorsaken till detta att vi i Kalmar län har många medier till skillnad från andra delar av landet. Sedan är jag inte rädd för att tycka och tänka kring politik. Ibland leder det till uppmärksamhet även utanför Kalmar. Just detta år kan jag tänka mig att affären med Rikshem spelat in, min nya relation, diskussionen om större kommuner och vår satsning på Ridsporten är annat som väckt diskussion.