Axplock om Centern, Blomberg och befolkning

Går igenom kalendern för 2013 som redan börjar bli ganska tjock. Det gäller att hela tiden hitta en balans som innebär att det finns utrymme för att hantera saker som dyker upp men också få in aktiviteter utanför stadshuset. Det är i möten med människor man får ideér, intryck och inspiration. Att bara sitta instängd i stadshuset ligger inte för mig.

Jag har noterat att regionförbundets ordförande Lars Blomberg (m) inte får fortsätta som oppositionsråd i Oskarshamn och att detta har inneburit att hela alliansen i kommunen brakat samman.

Jag ska naturligtvis inte ha någon synpunkt på ett annat parti men jag kan inte låta bli att fundera över hur man tänkt i det blå partiet? När man efter cirka 100 år med socialdemokratiskt styre får fram en person som får förtroende utanför Oskarshamn, ja då kickar man densamma.  Kan väl knappast kallas strategiskt men S och Peter Wretlund lyfter naturligtvis på hatten, bockar, bugar och tackar.

Jag noterar nu också att de lokala centerpartisterna runtom i landet äntligen har vaknat till och börjat inse åt vilket håll Centerpartiet gått de senaste åren. Vi andra som stått lite bredvid har länge förundrats över tystnaden.

Nu får vi se om det sena uppvaknandet leder till att man kan återupprätta förtroendet för partiet utan personrockader. Osvuret är väl bäst men jag tror inte det var någon slump att energiminister Anna Karin Hatt (Annie Lööfs motkandidat som partiledare) hade en debattartikel införd i över 20 landsortstidningar imorse. I den sågar hon idéprogrammet och lyfter fram Centern som ett socialliberalt parti. Det är ju i princip en kopia på vad som framförts från många distrikt de senaste dagarna.

Jag roar mig allt som oftast med statistik. Fick exempelvis en tabell över befolkningsutvecklingen i Kalmar under 2000-talet. I den blir det väldigt tydligt att vi de senaste åren ökat mer i befolkning under de allra senaste åren.  Toppår 2009 och 2012 där vi ökade med 695 respektive 630. Enskilda år kan det naturligtvis gå både upp och ned men trenden är tydlig. Kalmar växer mer nu än tidigare.

Ser man på siffrorna för 2012 så kan vi se att 786 föddes, en ökning med 88 barn jämfört med förra året. 648 avled, en ökning med 6 personer. Ett positivt netto 138 jämfört med 56 år 2011.

4001 personer flyttade till Kalmar under 2012, detta jämfört med 3797 under 2011.

3515 flyttade från Kalmar under 2012, att jämföra med 3612 under 2011. Det innebär ett flyttnetto på +486 jämfört med +185 under 2011.

Nu gäller det att vi fortsätter arbeta med att göra Kalmar mer attraktivt. Fler bostäder, bättre pendlingsmöjligheter, hög kvalité i den kommunala verksamheten, fortsatt lägst arbetslöshet av jämförelsekommunerna, goda möjligheter för Linnéuniversitetet, en spännande stad med mycket nöjen, kultur och evenemang. Detta för att nämna några av de saker som vi även under detta år kommer jobba stenhårt med.

Jag är övertygad om att det går att påverka utvecklingen för en kommun eller en del av landet. Tror man inte det så ska man nog å andra sidan göra något annat än att vara kommunalråd.