Hagbyskolan, ICA & SCB

Precis tillbaka från ett besök på Hagbyskolan tillsammans med kommunalrådet Anette Lingmerth och kommundelsnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson. Vi mötte skolledningen och en företrädare för föräldragruppen. 

Det blev rundvisning och visst finns det behov av både ombyggnad och tillbyggnad. Etapper och plan för det arbetet får diskuteras i budgetarbetet som startar efter årsskiftet.

Hagby är en av våra pärlor i kommunen och engagemanget går inte att ta miste på. Kontrasten mot andra kommuners diskussioner om skolnedläggningar blir ganska skarp när vi istället för en diskussion om hur stor utbyggnaden ska vara på våra landsbygdsskolor.

Imorse hade jag förmånen att få inviga den nya ICA butiken i Lindsdal. ICA handlarna med personal, ICA centralt och fastighetsägaren LW fastigheter har gjort ett kanonjobb och byggt ut ytterligare 500 kvadratmeter. Det har verkligen blivit en fräsch, stor och rymlig butik.

Det är bara gratulera Lindsdalsborna!

Jag hade också ett mycket bra samtal med ICAs etableringschef om övriga satsningar i kommunen. Det känns verkligen som att man vill vara med i ett växande Kalmar. Kul!

I nästa vecka är bostadsminister Stefan Attefall på besök hos landshövdingen Stefan Carlsson. På eftermiddagen blir det ett besök i just Lindsdal där ministern ska inviga den efterlängtade Multiarenan.

Jag kan inte låta bli att kommentera dagens SCB mätning över partisympatierna. Jag noterar att centern gör en framryckning i Stockholms kommun, från 0.5 procent till 0.6 procent. När ska centerns partiledning inse att man inte kommer vinna val genom att vara mer Stockholms-fixerade än moderaterna?

Siffrorna för Kalmar län bekräftar bilden av en situation där moderaterna fullständigt utplånar de övriga borgerliga partierna. Samtidigt upplever i alla fall jag en paradox.

De som ropar mest allians är inte moderaterna som ju är de stora vinnarna. Det är istället de mindre borgerliga partierna. I Kalmar är det exempelvis Inger Hilmansson (fp). Jag förstår inte riktigt den politiska strategin i detta…

Här är siffrorna i Kalmar län:

Socialdemokraterna – 46.7

Moderaterna – 36.8

Sverigedemokraterna – 5.2

Centern – 3.0

Folkpartiet – 2.9

Miljöpartiet – 2.5

Västerpartiet – 2.2

Kristdemokraterna – 0.8

Ikväll är möte med den socialdemokratiska föreningen i centrala Kalmar. Med goda opinionssiffror i ryggen känns det naturligtvis bra att få dra upp strategin för de kommande åren.