Smått & Gott

Nu är det klart att den fördjupade översiktsplanen för Södra Staden (Rinkabyholm) har blivit uttagen som ett av fyra tävlingsbidrag i Europas största arkitekttävling, European. Självklart ger det oss mycket inspiration. Det bidrar också till att det nya bostadsområdet som ska växa fram när E22 flyttas blir attraktivt. Våra tjänstemän får också möjlighet att delta i spännande utbyten kring det senaste när det gäller samhällsplanering. Det ska inte underskattas. Kalmar är inte jordens centrum och vi behöver kunna erbjuda den här typen av nätverk/tävlingar för att locka duktiga medarbetare framåt.

Läs mer på: 

http://www.europan.se/

I veckan var Kungen på besök i Kalmar. Det var en mycket bra dag som startade med deltagande och tal på Linnéuniversitets Echo-tech konferens. Den samlade i år en bit över 200 deltagare från 21 länder. Självklart är det en fjäder i hatten att vi arrangerar denna årliga konferens med miljöteknik i fokus. Professor William Hogland ska ha en eloge. Kungen har ett särskilt intresse för miljöfrågor vilket märktes i både tal och samtal under dagen. Jag hade vid sidan av detta förmånen att diskutera jakt och viltvård med honom.

Efter lunchen på residenset besökte vi Läckeby Water som nu har flyttat hela sina produktion till gamla Bombardier området. Det har varit riktigt roligt att se hur industri återigen har flyttat in i området som nu i princip är fullt. Roligt för grundaren Kjell Axelsson att få kröna denna satsning med ett kungligt besök!

Igår kom nya befolkningssiffror från vårt kommuninvånarregister. Det visar att Kalmar har växt med 590 personer sedan årsskiftet. Samma vecka förra året hade vi växt med drygt 200. Det hade varit väldigt roligt att klättra över 600 under december. Jag tror dock inte vi når rekordet från 2009 då vi nådde 695. Att vi växer stadigt visar att Kalmar blir mer och mer attraktivt. Med de planer som finns för bostäder och investeringar de kommande åren så är jag riktigt, riktigt hoppfull.

Sedan avgörs mycket av hur konjunkturerna går upp och ned men grund-strukturen för ett rejält växande Kalmar börjar efter några års intensivt arbete falla på plats. Mycket Gutt som Martin Nilsson brukar säga.

Idag samlar vi ihop förvaltnings- och bolagschefer för en genomgång av aktuella utmaningar. Med på plats finns vår nya kommundirektör Kenneth Condrup. Jag brukar inleda och peka på lite utmaningar för de kommande åren och under resten av dagen är det omvärldsanalys. Idag ska vi bland annat få ta del av en studie som konsultföretaget Grauffman Reje gjort över näringslivsstrukturen i Kalmar och resten av länet.

Imorgon skriver jag på överlåtelsehandlingarna av kommunala fastigheter till Rikshem. Då kan de också lämna in bygglov för de stora investeringar som ska genomföras på Smedängen och Norrlidshemmet. Välkommet för både de äldre och bygg-konjunkturen!