EM, sakfrågor & SAS

Under fredagen och lördagen var det EM lottning i Göteborg. Vi fick Tyskland, Island, Norge och Holland. Var en riktigt bra lottning för vår del och det märktes också på gratulationerna från kommunalråds-kollegorna på plats.

Det finns mot denna bakgrund mycket goda förutsättningar för mycket bra fotboll och väldigt mycket besökare. Det är Idrottsturism när det är som bäst! Nu gäller det att vi Kalmarbor anstränger oss och är riktigt goda värdar för både besökare och fotbollsspelare.

Hade under lördagen en debattartikel i Barometern där jag försökte beskriva utmaningen i att skapa ett attraktivt Kalmar.

http://www.barometern.se/reagera/debatt/vi-maste-fa-nagot-gjort(3517232).gm

Jag noterar att skarpa politiska förslag om färdriktningen för Kalmar röner ett mycket lite intresse i förhållande till ”Vem tar vem” diskussionen.

Vad spännande det hade varit att höra vilka politiska förslag tillväxt orienterade personer skulle lägga tillsammans med människor som är mycket skeptiska mot tillväxt. Man kan väl börja diskussionen med flygets vara eller inte vara.

För allt handlar väl om politikens innehåll. Att få gehör för sina ideer. Eller?

På tal om flyget så kom idag SAS med sitt stora sparpaket. Min tro och förhoppning är att SAS även framåt kommer trafikera Kalmar. En sådan diskussion underlättas naturligtvis av att vi är aktiva i samarbetet med bolaget men också i rena fakta.

Ur Kalmar Airports nyhetsbrev:  

Både september och oktober fortsätter att visa ökningar jämfört med i fjol. Vi går mot vårt bästa passagerarresultat på 8 år!!! Vi ökar också mer än vad flygtrafiken i övriga Sverige i snitt gör.
Extra glädjande är att inrikestrafiken, den till Stockholm ökar så mycket, hittills i år 3,4 %.
Vi stärker vår roll som motor i att förse regionens näringsliv med många möjligheter till kommunikationer med Stockholm och övriga världen.
Våra mest trafikerade veckor har vi haft 57 avgångar till Stockholm vilket är rekord i flygplatsens historia.”