Övning, Plus & Bingo

Idag har det varit krisledningsövning i Kalmar. Politiker, tjänstemän, räddningstjänst mfl övade på att hantera ett ganska sannolikt scenario, nämligen ett stort oljeutsläpp i södra Kalmarsund. Den här typen av övningar tar sin tid men är både nyttiga och bra. När vi har haft olika typer av otrevliga händelser i Kalmar, jag tänker till exempel på den stora skogsbranden i Påryd eller Berga-branden så har det aldrig övergått ansvaret för vad som är räddningstjänst.

Det är när flera sektorer i samhället blir inblandade som det övergår till att bli en extraordinär händelse och Krisledningsnämnden kommer in. Det är ett ordförande uppdrag som gärna får vara ett passivt uppdrag även i framtiden.

Två glädjande nyheter:

* Statistik från SCB visar att antalet gästnätter ökar i Kalmar. Det innebär att vi går emot strömmen, övriga landet har en minskning.

* När fotbolls EM för damer går av stapeln i bland annat Kalmar och Växjö nästa sommar så kommer Tyskland att spela sina matcher hos oss. Bingo!