Svar på interpellation från Inger Hilmansson om åtgärdsplan
Inger Hilmansson uttrycker en oro över ekonomin och undrar i en interpellation om majoriteten kommer föreslå en åtgärdsplan för att nå de finansiella målen som kommunfullmäktige fastställt.
Interpellationen kommer från samma person som så sent som förra veckan tyckte det var bedrövligt att kommunen inte bygger en multihall för 250-300 miljoner på Fredriksskans. Samma person föreslog för ytterligare någon månad sedan att kommunen ska bygga ett helt nytt kulturcentrum på obebyggd mark i Oxhagen till ungefär samma kostnad.
Samma parti sa nej till att både höja skatten och öka besparingarna från 2 till3 procent när ekonomin sanerades 2008. Hade inte detta genomförts så hade Kalmar kommun idag haft underskott i den löpande driften.
Den här typen av dubbelspel kan man naturligtvis kosta på sig när man sitter i opposition men knappast i majoritet.
Under min tid som kommunstyrelsens ordförande har kommunens ackumulerade resultat ökat med drygt 200 miljoner, detta exklusive extraordinära intäkter. Vi kommer även i fortsättningen att ta ansvar för ekonomin i kommunen. Den typen av åtgärdsplan som Inger Hilmansson efterlyser krävs enligt kommunallagen när en kommun ligger på minus i det som kallas för balanskrav. Så är det absolut inte i Kalmar.
Det innebär dock inte att man inte ska känna en stor oro för kommunernas ekonomi framåt. I princip varje dag kommer rapporter om kommuner som presenterar sparpaket eller höjer skatten. Den allt djupare lågkonjunkturen och regeringens uteblivna besked om utjämningssystemet och statsbidrag förstärker nu nedgången.
I SKLs ekonomirapport som kom i förra veckan skriver man att utmaningarna för kommunsektorn är mycket besvärliga. För att bibehålla dagens nivå i landets kommuner behövs statsbidragen höjas rejält och därtill behövs skatten generellt höjas med 40 öre. Detta för att nå ett överskott på 1 procent. I Kalmar har vi mål på 2 procent.
Vi har hittills tillhört ett undantag bland landets kommuner som inte behövt lägga stora generella besparingar. Vårens budgetarbete får avgöra om det är möjligt att övervintra lågkonjunkturen med denna inriktning eller om vi behöver vidta andra åtgärder.
I fråga nummer två undrar Inger Hilmansson om en åtgärdsplan för att minska kommunkoncernens samlade låneskuld. Svaret på den frågan återfinns på kommunfullmäktiges föredragningslista men också i den dialog som finns inom kommunbolagets styrelse. I denna styrelse är interpellanten vice ordförande.