Back on track!

Nu ska jag vid sidan av Facebook också skriva lite inlägg och analyser på min blogg. Jag har medvetet avstått detta under en tämligen turbulent period i livet. Nu börjar saker och ting hamna på plats och imorgon måndag tillträder Per Olof Jonsson som nytt oppositionsråd för moderaterna. Han ska känna sig varmt välkommen till stadshuset!

Han har, precis som alla andra nya, en hektisk och tuff period framför sig. Man ska lära sig alla rutiner och sätta sig in i alla ärenden. Det är ett riktigt slit-göra, varken mer eller mindre. Kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn Peter Wretlund välkomnade mig in i ”kommunalrådsklubben” med orden:

”De första fyra åren som kommunalråd önskar jag inte min värsta fiende.”

Så illa var det inte men att skaffa sig rutin och trygghet tar ändå sin tid. 

Förra veckan var riktigt bra. Det kändes väldigt skönt att få presentera förslag till beslut när det gäller ny kommundirektör och det stora fastighetspaketet. När man har jobbat med något väldigt länge så är det nästan som en befrielse när det börjar trilla på plats.

Nu ska båda dessa två ärenden diskuteras och beslutas i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige så det återstår en hel del men nu ligger ändå förslagen på plats.

Jag noterade att Inger Hilmansson på sin blogg tyckte det var konstigt att vi hade en presskonferens om fastighetspaketet samma dag som det presenterades för kommunfullmäktiges samtliga partier. Det där förstår jag inte riktigt. Självklart måste man väl ha en pressträff och redogöra för detaljerna i ett fastighetspaket på över en halv miljard!

Inger Hilmansson och övriga arbetsutskottet var för övrigt också inbjudna till pressträffen. Detta som en markering av den enighet som rått mellan arbetsutskottets politiker om de stora dragen i detta. Ingen på den borgerliga sidan dök dock upp. 

Vi presenterade också Kenneth Condrup som ny kommundirektör. Han är 48 år och kommer närmast från rollen som kommunchef i Älmhult. Han har genomgående fått väldigt goda vitsord. Han börjar den 1 december och kommer då gå bredvid nuvarande kommunchefen Roland Karlsson i några veckor. Vid sin sida får han Ann Sofie Dejke som biträdande kommundirektör och Ola Johansson som är VD i Kommunbolaget.

Både Ann Sofie och Ola finns idag i kommunen och är väldigt duktiga. Dessa tre personer kommer tillsammans med övriga ledande tjänstemän bli viktiga lokomotiv i arbetet med att förverkliga Kalmar kommuns vision för vart vi ska fram till 2020. Den antogs enhälligt av Kommunfullmäktige i maj.

Jag som på nära håll följt Roland Karlsson har länge övervägt behovet av en biträdande kommundirektör. Nu var läget det rätta och då känns det bra att kunna föreslå vår duktiga kanslichef Ann Sofie Dejke till den rollen. Exakt arbetsfördelning mellan henne och Kenneth Condrup får vi återkomma till.

Vid sidan av lite längre inlägg här på bloggen så kommer jag också att automatiskt spegla Twitter meddelanden till denna sida. På det sättet varvas lite längre texter med korta uppdateringar.