Ny foderfabrik & företagsbesök

Idag har varit en riktigt bra dag!

Den startade med företagsbesök på Stena Recycling tillsammans med oppositionsrådet Malin Petersson och näringslivschefen Thomas Davidsson. Företaget går bra och uppfattade kontakterna med Kalmar kommun som positiva. Väldigt intressant att lyssna på utvecklingen inom återvinningsbranschen. Det är ingen liten bransch med massor av kompetens. Visste ni exempelvis att pumparna som produceras på ITT Flygt i Emmaboda till stor del produceras av metaller från Stena i Kalmar? Metallerna smälts ner och gjuts om.

Därefter var det äntligen dags för det första spadtaget för Kalmar Lantmäns foderfabrik, detta tillsammans med styrelsens ordförande Gunnar Pleijert. Tankarna på en helt ny foderfabrik har övervägts i åtminstone fem år. Det är en investering på en bit över 400 miljoner som kommer precis rätt i tid rent konjunkturmässigt. Man använder dessutom lokala byggare vilket naturligtvis glädjer. VDn Claes Göran Nilsson och hans medarbetare gör ett kanonjobb i Kalmar Lantmän. Företaget går bra och man växer sakta men säkert. De Gröna Näringarna är mycket betydelsefulla för Kalmar och denna investering av Lantmännen bekräftar den stora investeringsvilja som finns i vår del av landet.

Efter detta spadtag bar det iväg till KLS slakteri där vi hade Kommunforum med lantbrukets företrädare. Jag tog initativ till detta branschforum när jag tillträdde och det har med tiden blivit ett viktigt nätverk där vi går igenom sektor för sektor inom lantbruket men också försöker spana lite framåt. Jag är väldigt glad över att Danish Crown tog över KLS. Sedan dess har man under ledning av Johan Andersson och Brian Pedersen investerat rejält i anläggningen. På tre år har man tredubblat slakten av gris och fördubblat slakten av nöt. Man har investerat i styckning och förädling och tagit rejält med marknadsandelar. Antalet anställda har växt från cirka 230 till cirka 300. Det känns fantastiskt roligt. Jag kom ihåg när anläggningen var väldigt nära en nedläggning. Det är inte så många år sedan. Att det inte skedde kan vi framförallt tacka dåvarande styrelseordföranden Mats Olsson på Holmsberg.

Jag har fått mycket positiva kommentarer på min artikel i Barometern på påskafton. Det har också blivit en del negativa kommentarer, huvudsakligen anonyma, på tidningens hemsida.

Jag ville med den artikeln beskriva vilka utmaningar som Kalmar, enligt min uppfattning, står inför. Jag beskrev där vad jag tror är bäst väg framåt, givetvis räknar jag inte med att alla håller med. Det vore ju konstigt. Däremot kan jag inte förstå varför man anonymt ska ta heder och ära av folk för att man inte delar åsikt? Gärna ett demokratiskt samtal men höj nivån om det är ett samtal man är ute efter. Tyvärr är jag inte övertygad om att så alltid är fallet med dessa anonyma kommentarer..