Bostäder, P-platser och utebliven hövding

Kom igår kväll hem från Umeå där vi har haft ett väldigt bra besök. Även där förbereder man ett nytt kulturhus även om det är mycket större än det som planeras här i Kalmar. Umeå har varit universitetsstad sedan 60-talet och har de senaste åren växt väldigt kraftigt. Nu har man nästan dubbelt så många invånare som i Kalmar, ca 116 000.

Rådet från Umeås företrädare var att bygga både Kulturhus och Universitet centralt så att det blir en del av staden och kan bidra till liv och rörelse. Kul att få bekräftelse på att vi tänker rätt!

Imorse hade vi en pressträff och presenterade vinnarna i den markanvisningstävling som vi haft i kvarteret Muren & Gesällen. Vinnare blev Skanska, HSB och KF Göta. Nu startar en detaljplan för området och beräknad byggstart beräknas om drygt ett år. Här blir 150 bostäder, hälften hyresrätter och hälften äganderätter. Här blir parkeringshus och affärslokaler. Nedan kan ni läsa mer kring detta och kika på bilder. I området intill ska också byggas ett parkeringsdäck med cirka 700 p-platser. Totalt sett kommer antalet parkeringsplatser öka med cirka 300. Jag uppskattar att vi inom de närmaste åren kommer att bygga cirka 900 bostäder på Kvarnholmen med omnejd.

http://www.kalmar.se/Nyheter/smakprov-fran-bidragen-till-tavling-om-norra-kvarnholmen/

Noterade att regeringen idag utsett Västerbottens landshövding Chris Heister till ny landshövding i Stockholm. Detta efter Per Unckel som avled i september. Vi pratar om två månader.

Uppdraget som landshövding i Kalmar län däremot låter vänta på sig. Sven Lindgren lämnade uppdraget i mars och regeringen har i över ett år vetat om att det ska till en ny landshövding. Trots det händer inget. Det är ju knappast så att funktionen är oviktig, inte minst som samtalspart för länets kommuner. Jag brukar mycket sällan kasta dynga men nu börjar jag snart undra om regeringen totalt struntar i Kalmar län.