Lite omvärld och lite regionfrågan

Måndag förmiddag och tillbaka i Stadshuset.

Följde under natten rösträkningen i Nordtyska delstaten Mecklenburg Vorpommern. Jag var där senast i maj i samband med ett vänortsbesök i Wismar. Delstaten var under flera hundra år svenskt vilket gör att väldigt många av dess invånare känner samhörighet med Sverige. För att par veckor sedan arrangerades en stor Schwedenfest i just Wismar som lockade omkring 100 000 besökare. Kalmar respresenterades bland annat av kommunfullmäktiges vice ordförande Göran Häggfors och turistchefen Wiola Hägglöf.

Socialdemokraterna gjorde ett riktigt bra val i deltstaten och lyckades öka över sex procent. Angela Merkels parti CDU gjorde ett katastrofval trots att hon själv kommer från delstaten. Om två veckor är det val i Berlin. Ska bli spännande att följa. Om tio dagar är det också val i Danmark. Står sig opinionen blir det regeringsskifte och Danmark får sin första kvinnliga statsminister genom tiderna. Det vore oerhört glädjande om socialdemokratin runtom i Europa börjar resa sig igen.

Ikväll blir det landskamp mellan Sverige och Litauen på Guldfågeln Arena. Det är roligt att höra lovorden från Svenska fotbollsförbundet, både när det gäller själva arenan men också det personliga mottagandet i Kalmar. Denna typ av matcher eller fotbolls EM för damer hade Kalmar aldrig varit i närheten av om vi inte byggt den nya arenan. Det är vid sådana här tillfällen som det är intressant att tänka tillbaka på hur diskussionen fördes i samband med beslutet 2008.

På onsdag kväll bjuder Kalmar kommuns näringslivsråd in till en dialog om regionfrågan och Linnéuniversitets betydelse för Kalmar. Det ska bli en spännande kväll. Just regionfrågan kommer följas upp med dialogmöten/öppet hus i stadshuset, Rockneby och Ljungbyholm lördagen den 24 september. Under oktober/november räknar jag med att Kalmar kommun tar ett officiellt beslut om vår inriktning i denna fråga.

Jag vill dock vara tydlig redan nu. För mig känns det naturligt att Kalmar län ska ingå i större Sydsvensk region tillsammans med Blekinge och Kronoberg.