Industri, Sigtuna och jobbskatteavdrag

Vore väldigt trevligt om Bombardier kom tillbaka till Kalmar. Även om vi har en industri som verkligen ångar på nu. Tänker bland annat på Norden, Atlas Copco, KLS, Arla, Rubore, Luma med flera så är den här typen av arbetstillfällen alltid välkomna. Detta för att det skapar ytterligare bredd på arbetsmarknaden. Dessutom vore det roligt efter den snöpliga smällen för några år sedan då man hastigt och lustigt lade ned hela sin verksamhet.

Idag har vi besök från Sigtunas kommunledning med Anders Johansson i spetsen. Han är både ung och valvinnare. Dessutom leder han den kommun som växer snabbast i landet.

Kan inte låta bli att reflektera över regeringen och det femte jobbskatteavdraget. Under förra mandatperioden lånade man till att genomföra dessa skattesänkningar, detta med motiveringen att det skulle skapa jobb. Nu avstår man från att genomföra det trots att man INTE behöver låna för att genomföra det. Detta samtidigt som arbetslösheten förväntas stiga.

Detta gör i alla fall mig lite förvirrad. Varför var det rätt att låna till en skattesänkning som skulle skapa jobb för ett par år sedan när det nu är helt fel att genomföra en finansierad skattesänkning för att skapa jobb? Är det möjligen så att även regeringen insett att jobbskatteavdragen i verkligheten inte skapar några jobb?

Jag tror förklaringen vare sig handlar om jobb eller ekonomi. Det handlar om politik. Regeringen ville inte åka på stryk i riksdagen och hamna i regeringskris.