”Mycket gutt” som speakern brukar säga

Nu bär det snart iväg till Södra vägen och spadtag för den nya rondellen vid Sandra. Det är dock inte bara en rondell. Det handlar också om en 240 meter lång anslutningsgata som ersätter den idag minst sagt farliga trafiklösningen i området. Här blir också en 700 meter lång gång- och cykelväg som äntligen knyter ihop cykelsystemet i området. Även 75 parkeringsplatser och 2 nya bushållsplatser tillskapas. Totalt sett kostar denna byggnation drygt 15 miljoner.

Vi har hållt på med Södra vägen några år nu. Nu återstår bara den sista etappen som är själva avfarten från motorvägen. Där pågår förhandlingar om etableringar så när det väl är på plats så kommer Kalmars sydliga entré bli mycket fräschare än idag.

Jag har fått mycket positiva lovord över budgeten vilket naturligtvis glädjer.

En del av budgeten är uppdrag och medel för att förverkliga fler strandpromenader och bryggor. Här avsätts totalt 21 miljoner kronor. Jag ser framför mig att vi under de kommande åren ska kunna förverkliga projekt som bro mellan Kattrumpan och Laboratorieholmen, en riktig lång kontinental brygga rätt ut i sundet vid Kalmarsundsparken och en brygga med soldäck för havsbad. Jag slås nästan varje dag över hur fantastiskt vackert det är i Kalmar. Tyvärr tycker jag inte att vi hittills har lyft fram det och gjort det mer tillgängligt. Just vattenkontakten kommer lyftas rejält med dessa projekt.

På norra Kvarnholmen avsätter vi medel för ett parkeringsdäck. Parallellt med detta så pågår markanvisningstävlingen för kvarteret Gesällen och Muren. Här vill vi möjliggöra byggnation för livsmedel, handel, bostäder och parkeringshus. Ett antal företag har visat intresse och snart får vi in förslag på hur denna plats kan lyftas. Både här och på Fredriksskans skapas helt nya stadsdelar med centralt belägna bostäder, något som verkligen efterfrågas i vår stad.

Ikväll blir det Guldfågeln Arena och matchen mellan Kalmar FF och AIK. Det är riktigt härligt att kunna konstatera vilken succé arenan har blivit. I de mörkaste stunderna under den segdragna processen var det drömmen om detta som höll modet uppe..

Sedan glädjer jag mig naturligtvis åt Barometerns nät-omröstning när det gäller kommunalvalet. En bra bit över 50 procent för socialdemokraterna i en omröstning på nätet. Det är verkligen ”Mycket Gutt!”