Förvirringen ökar!

Jag måste erkänna att jag blir lite förvirrad över beskeden från moderaterna i Kalmar kommun. Nu skriver oppositionsrådet Malin Petersson på sin blogg att skattehöjningen som genomfördes 2009 var onödig. Detta på grund av att vår äldreomsorg är dyrare än vad den är i många andra kommuner.

För några dagar sedan skrev samma Malin Petersson en debattartikel ihop med folkpartiets Inger Hilmansson där hon anklagade oss socialdemokrater för att ha dragit ned på äldreomsorgen. Dvs samma äldreomsorg som hon idag tycker är för dyr.

För ytterligare en tid sedan skrev hon en debattartikel ihop med andra moderater där man slog fast att det idag inte fanns någon möjlighet att sänka skatten.

För att ytterligare förvirra bilden så skrev två moderata fullmäktigeledamöter en annan debattartikel där man krävde att partiet skulle driva igenom en skattesänkning. Detta var sannolikt ett svar på en debattartikel från den moderata ledamoten Linda Blomdahl Petersson som tyckte att man kunde höja skatten för att satsa på skolan.

Av detta är det inte lätt att dra några slutsatser om färdriktningen.

Jag minns dock väl hur diskussionen om besparingarna gick på hösten 2008. Under 2007 hade vi haft inne konsulter från SKL som tydligt visade på behov av besparingar, särskilt inom äldreomsorgen som stack ut. Den analysen låtsas Malin Petersson idag inte existerar.

På denna konsultrapport  följde ett enhälligt beslut om att sänka ramarna med två procent vilket motsvarar cirka 50 miljoner. När sedan finanskrisen kom på senhösten 2008 så tog majoriteten beslut om att sänka ramarna med ytterligare en procent och dessutom driva igenom en skattehöjning. Alliansen var emot båda delarna. Det skulle, enligt retoriken, slå för hårt mot bland annat äldreomsorgen.  

Sex månader senare, i juni 2009, är man för både den extra besparingen och skattehöjningen.

Det var man också i sin respektive budget för 2011. Att äldreomsorgen är dyr i Kalmar är ingen nyhet. Om Malin Petersson nu vill gå från ord till handling och sänka skatten så är det väl bara att plocka resurserna från äldreomsorgen och finansiera skattesänkningen.