Den underbara veckan!

Vilken underbar vecka det har varit!

Ända sedan Mona Sahlin meddelade sin avgång som partiledare så har Håkan Juholts namn nämnts både här och där. Det var dock först för några veckor sedan som det började röra på sig lite rejält. Ett antal telefonsamtal skvallrade om att många distrikt på allvar började lyfta Håkans namn. Intensiteten i detta ökade successivt för varje dag som gick. I media var det dock ingen som trodde på detta. Särskilt underhållande var det att se TV4 nyheterna i onsdags kväll. I 19 sändningen slog reportern fast att Juholt var helt borta ur diskussionen. Exakt samtidigt satt Håkan Juholt hos valberedningen och fick frågan om han kunde tänka sig bli partiordförande.

Jag pratade med en spänd Håkan några gånger den dagen. Han satt då på regeringsplanet på väg från Afghanistan och fick gå in på toaletten och prata i telefon. Han var ju inte direkt ensam på planet.

Sedan gick allt snabbt. Partidistriktets VU hade förra helgen beslutat att ersätta Håkan som representant för partidistriktet när det gällde dialogen med valberedningen. Eftersom kallelsen kom så sent så fanns det inte utrymme att boka flyg. Mattias Adolfsson och jag satte oss i en bil vid halv sex och var i Stockholm vid 10-tiden. I riksdagshuset mötte vi en nyklippt Håkan (han hade halv elva på onsdagskvällen knackat på hos en granne och frågat om hon kunde klippa honom. Den upplevelsen tror jag aldrig grannen kommer att glömma..)

Vid elva öppnades mötet med alla distriktsordföranden av Berit Andnor. Lite efter tolv var vi klara. Efter mötet blev det tydligt att tiden då Håkan kunde röra sig fritt defintivt var över.

Efter det följde en presskonferens där jag tycker Håkan gjorde fantastiskt bra ifrån sig. Med Håkan som partiledare kommer socialdemokratin få en kommunikatör av guds nåde. Att han sedan värderingsmässigt ligger i partiets mittfåra och har humor tror jag kommer innebära att vi i september 2014 får en ny statsminister.

Nu gäller det för socialdemokratin att ladda om och fokusera på en tydlig agenda för de närmaste 10 åren. En egen agenda som fokuserar på kamp mot barnfattigdom, världens bästa skola och ett Sverige som präglas av solidaritet mellan generationer, landsändar och människor. 

Jag är mer förhoppningsfull än vad jag varit på länge!