Full fart i Destination Kalmar

Ett av de roligaste uppdragen jag har är ordförandeskapet i Destination Kalmar. Det är ett bolag som ursprungligen bildades för att marknadsföra Kalmar och försöka vända bilden av en stad präglad av nedläggningar.

För några år sedan förde vi ihop Destination Kalmar med Kalmar Turism AB och Kalmar Slott AB. Genom detta har bolaget kunna samordna alla insatser inom besöksnäring och evenemang. Jag tror ingen idag skulle vilja gå tillbaka till den tid då dessa tre bolag agerade var för sig. Jag kom ihåg hur laddad frågan var när det skulle tas beslut i kommunfullmäktige…

Att det går bra för Destination Kalmar märktes inte minst under Guldfesten när VDn Åke Andersson premierades som både Årets Sherpa och Årets Ledstjärna.

Antalet partners, företag & organisationer som lägger pengar till verksamheten, ökar också. Nu är vi uppe i 60. De senaste är Kalmar FF, Norden, Kalmar Taxi, Ekerum Golf & Resort, FJ Fastigheter, Avent Drift & Innemiljö, Julab, Scenteknik Kalmar AB och Baronens köpcentrum. Fler är dessutom på väg in.

Både på Kalmar Slott och inom området Idrottsturism händer det väldigt mycket just nu.

* Ljud- och ljusanläggningen i Gröna Salen är klar i april.

* Hissen beräknas stå klart i slutet av april.

* Den första delen av basutställningen beräknas stå klar i juni. Den handlar bland annat om Kalmarunionen och Drottning Margareta.

Genom samarbetet med Statens fastighetsverk så är vi också med i ett projekt med Vinnova som innebär att det produceras en multimediabaserad upplevelse av Erik af Pommerns och Drottning Margaretas intåg på slottet 1397.

Inom området idrottsturism rör det på sig rejält. Vi har vid sidan av Fotbolls EM för damer massor av spännande saker på gång. Veckorna före och efter Kalmar Thriathlon  kommer det arrangeras Grand Prix lopp i cykling, Kalmar kanalsimning och löpartävlingen ”Kalmarmilen”. Just löptävlingen är något som faktiskt lockar mig själv.

Utöver det genomförs Kalmar Båtmässa i maj, Musik på Larmtorget hela sommaren, Kalmar stadsfest, Kvarnholmens innergårdar och Teater i Krusenstiernska gården.

För er som inte varit inne på www.kalmar.com rekomenderas ett besök. Här kan du boka och köpa resor, logi och upplevelser.

Kalmar har på kort tid förvandlats till en riktig besöks-stad. Nu handlar det om att hålla i detta men samtidigt utveckla och förlänga säsongen för varje år. Jag är övertygad om att alla dessa satsningar som både kommun och näringsliv genomför gemensamt betalar sig med råge.