Omstart av partiet, Elm och Tillgänglighet

De senaste och de kommande veckorna har varit väldigt intensiva. Mitt uppdrag i den socialdemokratiska kriskommissionen har lagt sig ovan den redan välfyllda kalendern.

Samtidigt har det varit fantastiskt spännande att få bidra och vara en del av den nödvändiga omstarten av socialdemokratin. Vi har i vårt arbete försökt att arbeta väldigt öppet vilket bland annat inneburit att SVT och andra medier har fått följa våra seminarier och också vårt inre arbete. Kontroversiellt enligt en del partivänner. Helt nödvändig signal om öppenhet och nystart, enligt mig. 

Den grupp jag leder har just handlat om hur vi som parti ska arbeta, både internt och externt. Vi är nu i slutfasen av vårt arbete, nu vidtar arbetet med att skriva ihop oss och komma med ett antal förslag inom områdena politik, organisation och idédebatt.

Den 15 februari ska vi överlämna våra rekomendationer till partistyrelsen. Pust!

Jag är besviken men samtidigt förstående till att Kalmar FF inte klarade att hänga med Elfsborg i budgivningen om David Elm. Borås-laget har nyligen sålt ett par duktiga spelare och kan därför alltid lägga sig över Kalmar FF i en budgivning. Mot den bakgrunden tror jag Kalmar FFs ledning har fattat ett klokt beslut. Vi får istället glädja oss åt att vi om ett par månader kommer att kunna spela fotboll på en betydligt bättre arena än den som finns i Borås. Har också noterat att Växjö kommun under dagen har tagit ett enhälligt beslut om bygget av en ny arena. I denna typ av frågor är det bra med enighet. Det fick vi inte i Kalmar.  Folkpartiet, miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot.

I Kalmar deltar vi, av princip i alla möjliga sorters undersökningar och bedömningar. Jag tror detta deltagande och den fokus som det ger skapar ett tryck på nödvändigt förbättringsarbete i kommunen. Tyvärr resonerar inte alla kommuner på det sättet, det hade gjort undersökningarna bättre. För det mesta kommer vi väl ut i dessa undersökningar och då blir det ett kvitto på att verksamheten fungerar. Den senaste undersökningen heter Kommunernas kvalité i korthet och i den deltar 131 av 290 kommuner. I denna fanns både ris och ros men det som gör mig både irriterad och faktiskt förbaskad är resultaten när det gäller tilgänglighet och bemötande. Vi har tagit både policys och riktlinjer kring detta i kommunfullmäktige, uppenbarligen finns det delar av organisationen som struntar i detta. Det är helt oacceptabelt.  Tillgänglighet och bemötande är inget man kan välja bort när det passar, det är grundläggande krav i en av skattebetalarna betald verksamhet. Ikväll samlas förvaltningscheferna för en genomgång kring detta under ledning av kommunchefen. Jag utgår ifrån att de nu går hem till sina respektive ledningsgrupper och vidtar åtgärder. Givetvis ska detta följas upp.

Under eftermiddagen var jag på ett möte i vackra Bergkvara för ett resonemang om kustmiljöåtgärder. Vi behöver helt klart fortsätta arbetet med konkreta åtgärder inom detta område. Vi ligger långt framme men mer behöver göras. Barnbarnen ska kunna bada och meta aborre i ett friskt Kalmarsund. Det är vår generations skyldighet.