Skolmat och trovärdiga siffror

Igår kväll var det återigen dörrknackning och samtal med väljare som gällde. Denna gång i Lindsdal. Att döma av reaktionerna hos de som öppnade dörren så skulle socialdemokraterna få klar egen majoritet men så är det naturligtvis inte.

Vi hade nu på morgonen arbetsutskott och tog då i full enighet beslutet om att tillföra mer resurser till skolmaten. Det är välbehövligt och innebär också ökade möjligheter till inköp av närproducerad mat.

Jag läste i Barometern att moderaterna i Kalmar vill ha ett näringslivet hus. Det var en idé som väcktes av Göran Häggfors i en interpellation för ett par år sedan. Jag svarade då att jag är positiv till undersöka detta. I Norrköping finns det och har fungerat bra. Under resans gång har ett par alternativ undersökts. Den senaste idén har fallit på grund av att ett lokalt företag istället har planer på att flytta in i den tänkta fastigheten.

Man påstod också att Kalmar kommun har 3.6 procent av sin verksamhet på entreprenad medan riksgenomsnittet är 11 procent. Jag vet inte vad moderaterna har fått sina siffror ifrån men jag känner inte igen dem.

Nyligen kom ”Vad kostar verksamheten i din kommun 2009” ut. Den ges ut av Sveriges kommuner och landsting och torde väl kunna betraktas som en tämligen opartisk och trovärdig organisation.

I den står att läsa på sidan 249 om:

”Andel verksamhet i kommunal regi”

Kalmar 82 procent, det vill säga detsamma som riksgenomsnittet. Snittet för ”större städer” är 86 procent.

I Kalmar län ser det ut som följer:

Borgholm 73

Emmaboda 85

Hultsfred 89

Högsby 99

Kalmar 82

Mönsterås 89

Mörbylånga 82

Nybro 88

Oskarshamn 95

Torsås 79

Vimmerby 89

Västervik 90

Snittet för Kalmar län är 87

Tittar man på jämförelsekommunerna så ser det ut så här:

Karlskrona 87

Växjö 88

Halmstad 89

Kristianstad 90

Kalmar 83

Med andra ord så är Kalmar den kommun bland jämförelsekommunerna som har lägst andel verksamhet i kommunal regi.