Nya bostäder och befolkningssiffror

Igårkväll hade vi ett bra och konstruktivt möte i Mortorp kring frågan om enskilda avlopp eller kommunalt dito. I grunden är detta ett svårt beslut där det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Efter detta möte får nu alla gå hem och fundera och sedan får vi använda hösten till att låta ett ställningstagande mogna fram.

Idag hade jag en träff med Riksbyggens ledning inför spadtaget av Berga Strandpark som ger 63 nya bostäder. Det är deras andra byggprojekt på kort tid i Kalmar. Ledningen var väldigt tydlig med att man vill fortsätta investera i kommunen. Bland annat är man intresserad av att bygga mindre lägenheter för studenter/yngre utmed Erik Dahlbergs väg. Här finns ett färdigt planprogram för bostäder. Totalt handlar det om cirka 100 lägenheter. Det skulle vara ett bra tillskott.

Att intresset för bostadsprojekt är stort i Kalmar råder inget tvivel om. Objekt som Berga Strandpark sålde slut i princip direkt och även Lillviken på Stensö som snart drar igång. Det känns bra att vi nu börjar rulla igång lite större projekt efter 2009 då finanskrisen pressade bostadsproduktionen i hela Sverige. Villatomterna gick dock som vanligt bra.

Jag kan inte låta bli att reflektera över Barometerns rubriksättning där man menar att det är något konstigt när vi socialdemokrater berättar att vi blir fler Kalmarbor. Förra året ökade vi 695 personer vilket var rekord, på helåret. I juni brukar det vara skralt så visst rycker man loss detta så kan det ju uppfattas som konstigt. Jämför man istället juni 2010 med juni 2009 så visar det ett plus på 641. Att jämföra äpplen med äpplen istället för äpplen med päron ger dock inte lika roliga rubriker…