Lokalt öl = Oktoberfest?

Idag kommer jag att medverka vid invigningen av Kalmars nya ölbryggeri, Ängö Kvartersbryggeri. Det är Johan Håkansson som tillsammans med ett 30 tal investerare nu sätter Kalmar på kartan med ett helt eget lokalproducerat öl.

Sist det bryggdes öl i Kalmar var 1969 då Kalmar bryggeri slog igen. Man höll till mitt på Kvarnholmen. Senaste invigningen av ett ölbryggeri var 1864. 

Från 1 september kommer man att kunna köpa ölet på Systembolaget och redan nu finns det på ett antal pubbar i Kalmar.

Jag hoppas verkligen att det kommer gå bra. Det ligger i tiden och det kan väl knappast finnas många Kalmarbor med självbevarelsedrift som inte köper lokalt ” Alla tiders öl” från Ängö.

Jag hoppas också att denna satsning innebär att vi ånyo överväger en riktig oktoberfest i Kalmar. Detta kanske i kombination med den befintliga ljusfestivalen som genomförs varje höst. Det vore ett alldeles lysande sätt att förlänga säsongen i Kalmar. Det är läge att väcka den frågan genom lite samtal med krögare och övrigt näringsliv i Kalmar.