70 nya jobb och Fokus kommunranking

Idag har det varit intensivt. Det har varit möte i Destination Kalmar där de nya ledamöterna från näringslivet deltog för första gången, Anna Lena Bergvall, Caroline Sörman och Michael R Olsson. Kändes som ett bra avstamp inför en sommar där vi kan presentera ett bredare utbud än vad vi någonsin haft tidigare.

Efter det hade jag en träff med all personal på Kalmarhem. De sliter alla hårt för att vända på utvecklingen för Kalmarhem och på några år komma ned rejält i skuldsättning. På två år har man bantat skuldsättning med cirka 100 miljoner vilket är bra. Det kommer ta några år innan bolaget är igenom denna pärs, det finns som bekant inga genvägar när det gäller att få ordning och reda i ekonomin.

Jag åt sedan lunch med Trafikverkets nya regiondirektör och kunde då uppdatera honom om läget i Kalmar och alla de satsningar på infrastruktur som vi behöver göra för att lyfta den här regionen.

Direkt efter det besökte jag Telenor på Varvsholmen som hade öppet hus. De började sin resa i Kalmar 2001 och hade då 40 anställda. Nu är man 260. Bara sedan mars i år har man ökat med 70! medarbetare. Det är en fantastiskt utveckling som verkligen borde noteras i övriga Kalmar.

Efter det styrelse med Kalmar Science park där vi bland annat pratade om att Kalmar ska stå värd för årsmöte för landets alla inkubatorer och Science parks i maj 2011.

Tillbaka i stadshuset för att skriva på interpellationer och läsa handlingar, blir nog en del interpellationssvar också. Vid 18 är det gruppmöte och vid 19 har landshövding Sven Lindgren middag.

Visst blir det ganska intensiva och långa dagar ibland men det vägs upp av allt positivt som sker, jag tänker då närmast på Telenor.

Idag publicerade också tidningen Fokus en ranking på hur det är att leva i landets kommuner. Den är opolitisk och är enligt vissa bedömare en av mest tillförlitliga rankingarna som görs i det här landet. Vill ni läsa mer kan ni gå in på www.fokus.se

Kalmar hamnar på 22a plats vilket jag ändå tycker är ganska hyggligt. Det finns totalt 290 kommuner i landet.

Här är listan på länet och våra jämförelsekommuner:

Växjö – 6
Kalmar – 22
Halmstad – 69
Mörbylånga – 56
Vimmerby – 78
Oskarshamn – 93
Emmaboda – 112
Karlskrona – 114
Kristianstad – 120
Mönsterås – 139
Västervik – 165
Hultsfred – 193
Borgholm – 200
Nybro – 208
Högsby – 246
Torsås – 275