Nils Holgersson jämför kommuner

En undersökning som de borgerliga ibland hänvisar till när de ska försöka etablera en bild av att det inte går så bra för Kalmar är ”Nils Holgersson”. Det är en underöskning som visar på de sammanvägda kostnaderna för skatt, avfall, VA, el/fjärrvärme.

Den tas fram gemensamt av SABO, Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen och Fastighetsägarna.

Rapporten för 2009 kom för ett tag sedan och visar på följande ranking mellan jämförelsekommunerna och länets kommuner.

Kommun – plats i rankingen:

Halmstad – 34
Kristianstad – 45
Västervik – 64
Kalmar – 122
Mörbylånga 125
Växjö – 126
Vimmerby – 148
Högsby – 149
Nybro – 162
Oskarshamn – 172
Mönsterås – 201
Emmaboda – 213
Borgholm – 247
Hultsfred – 252
Karlskrona – 267
Torsås – 285

Kalmar bör naturligtvis ha som ambition att ligga bland de hundra första men jag har svårt att se hur de borgerliga i Kalmar ska kunna använda denna undersökning som slagträ i en valdebatt framåt. Det blir ju i så fall tämligen enkelt att hänvisa till ett antal borgerligt styrda kommuner som man först borde peka finger åt.

För övrigt läste jag idag att Halmstad under 2009 landade på 228 miljoner i finansiella intäkter. Det kan inte vara svårt att få ihop budgeten när man har den typen av kapitalinkomster som går rätt in i driften. Dessa medel kommer från en försäljning av Sydkraft-aktier som gjordes för några år sedan. I Kalmar finns inte den typen av finansiella intäkter. Hade vi haft samma intäkt som Halmstad hade skatten kunnat sänkas över 2 kronor rakt av…