Veckan som gått…

Återkommer här med en sammanfattning av veckan:

Veckans mest efterlängtade: Plusgrader! Snö i all ära men nu är ju till och med barnen trötta på det. Nu vill både människor och svältande rådjur ha vår och sol. Dessutom är redan budgeten för snöröjning hårt belastad. Den enda ljusglimten i detta kan väl vara att många av kommunens entreprenörer i och med detta kan bygga lite ekonomi framåt (cirka 50 av 65 ekipage i snö-svängen tillhör dessa entreprenörer). Många av dessa är lantbrukare som behöver ha många ben att stå på i dessa tider när avräkningspriserna åker upp och ner. 

Veckans glädje: Läs om Luma på denna länk. Jag var ute på företaget för ett drygt år sedan och bjöd också den amerikanske ägare på lunch en vacker sommardag. Riktigt roligt att läsa om att det nu går riktigt bra för bolaget. Det visar vikten av engagerade och långsiktiga ägare som tillsammans med kompetent ledning och duktiga medarbetare stretar på. http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/kalmar/

Veckans fel: Vid två tillfällen har Barometern på nyhetsplats påstått att Kalmar kommun minskade sin befolkning med 437 personer år 2008. Trots påpekanden har ingen rättelse gjorts. Minskningen på 437 personer gäller för Kalmar län. Kalmar kommun ökade antalet invånare…

Veckans överraskning: Under fredagen träffade jag och flygplatschefen Hans Hjertonsson företrädare för Örnsköldsviks kommun med kommunalrådet Elvy Söderström i spetsen. Regeringen har ju beslutat att staten inte ska äga några regionala eller lokala flygplatser längre.

Tar inte kommunen över så läggs de ner. Mot den bakgrunden pågår nu en intensiv diskussion i landets berörda kommuner om hur man ska finansiera denna övervältring från staten. I Kalmar går flygplatsen hyggligt runt och vi har därför inte hittills behövt skjuta till några kommunala medel. I Örnsköldsvik som är aningen mindre än Kalmar är det löpande underskottet cirka 10 miljoner kronor.

Det är alltså inga småbelopp som kommunen förväntas att täcka upp med årliga tillskott. Tidigare, när staten hade ansvaret så finansierades dessa underskott med de stora överskott som Arlanda genererar. Nu behåller staten Arlanda som går med vinst och flygplatserna med förlust vältras över på kommunerna. När jag analyserade högt kring detta och menade att Örnsköldsvik och andra berörda kommuner måste protestera och påvisa detta så nickade Elvy Söderström.

De andra två gästerna bytte ämne. Efter en stunds diskussionen om flygplatsavgifter, charter och dylikt så återkom vi till ämnet och jag frågade då hur tusan man skulle kunna motivera denna statliga övervältring på fattiga glesbygdskommuner? Blir det en extra ”allians-skatt” för att klara detta? Diskussionen fortsatte. Efter ett tag var jag tvungen att åka vidare och gick mot parkeringsplatsen. Då kom en leende Elvy Söderström ikapp mig och sa följande: ”Dina funderingar var väldigt kloka och speglar ungefär diskussionen hemma men vet du vem som satt bredvid mig?”. Det var väl en tjänsteman svarade jag. Det var det inte.. Istället var det Maud Olofssons bror, han är oppositionsråd i Örnsköldsvik…. Inte så konstigt att han försökte byta ämne.

Veckans bästa: Det måste vara söndagens jobbmässa. www.5000jobb.se Här samlar vi arbetsgivare och arbetssökande till en match-making mässa för jobb inom den viktiga besöksnäringen. Intresset är oerhört stort, trots att det är första gången. Jag tycker det är väldigt kul att regionen samlar ihop sig över gränserna och visar vikten av denna viktiga bransch.

Veckans mest svarslösa: I samband med kommunfullmäktige i måndags så passade jag på att fråga Inger Hilmansson (fP) om hon kunde reda ut vad hon menade när hon på sin blogg hävdar att de rödgröna vill sälja ut Kalmar centrum före valet. Naturligtvis så svarade hon inte. Detta påstående var som vanligt något som hon bara högg till med. Att bara slänga ur sig saker och ting är Hilmanssons paradgren, hittills har väl ingen tagit henne på allvar och därför inte brytt sig men nu när det närmar sig val så är det väl på sin plats att också granska henne. Vinner de borgerliga partierna kommunvalet så lär ju hon bli ordförande i Kalmar kommunbolag.

Veckans snackis i kungliga huvudstaden: Priset går denna vecka till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det är ju mannen som ligger bakom den havererade svenska arbetsmarknadspolitiken. Nu har han uppenbarligen kommit på att det är bättre om folk är aktiva istället för passiva.

För att lyfta bort folk ur utanförskapet så här några månader före valet så beordras de statliga myndigheterna att ta emot 65 000!! praktikanter. Vad de långtidsarbetslösa ska göra på myndigheterna förtäljer inte historien. I Kalmar står vi reda att ta emot långtidsarbetslösa genom det så kallade lyftet. Beslut är fattade, vi har förberett vår organisation och också avsatt medel. Hittills har vi dock inte kunnat ta emot några personer. Detta på grund av att arbetsförmedlingen väntat på riktlinjer och ansvisningar från regeringen…