Veckan som gått

Då var det fredag igen och jag tänkte återigen ge mig på en liten sammanfattning av veckan som gått.

Veckans desperation: Helt klart centerpartiet. Trots att arbetslösheten ökat kraftigt så fortsätter man med omorganisationerna av arbetsförmedlingen. De som jobbar på arbetsförmedlingen som jag pratar med är så fullt upptagna med omorganisationer, nya direktiv och nya åtaganden att huvudfokus knappast ligger på att hjälpa de arbetslösa. Nu, mitt i allt detta, kommer då centern med förslaget att arbetsförmedlingen inte ska få förmedla jobb. Just det, arbetsförmedlingen ska inte få ägna sig åt platsförmedling. Det ska istället ske genom att de arbetslösa utrustas med en check som de sedan kan använda sig av mot olika förmedlingsbolag. Hallå? Verkligheten anropar. Vi är mitt i en lågkonjunktur, arbetslösheten är hög. Varför inte inte låta arbetsförmedlingen ägna sig åt det som man är satta att ägna sig åt? Det andra utspelet från centerpartiet kom idag. I Svenska Dagbladet berättar man att centerns nya linje är att förtäta och bygga skyskrapor i städerna. Detta motiveras med att centern nu ska vinna storstäderna. Frågan är om ens centerns kommunalråd Anders Andersson hänger med i omdanings-svängarna?

Veckans statistik: Återigen hamnar Kalmar högt i en ranking, denna gång är det Lärarnas Riksförbund som analyserat landets kommuner. Vi hamnar bäst bland jämförelsekommunerna och totalt på plats 19 av landets 290 kommuner. Under hösten släppte Lärarförbundet sin ranking och där låg vi på plats 14 av 290. Dessa siffror bekräftar den medborgarundersökning som SCB gjort för Kalmar kommun, i undersökningen får den kommunala verksamheten generellt väldigt höga betyg av kommuninvånarna. Det är ett gott betyg till alla medarbetare i kommunen. Att vi klarar denna höga kvalité och samtidigt har god ordning och reda på vår ekonomi gör livet ännu lite roligare.

Veckans citat: ”Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?” Svaret är pappa på väg hem från jobbet. Denna knäspark till gåta levererades av dottern till Mikael Damberg, riksdagsledmot från Solna.

Veckans överreaktion: Utmärkelsen går till Jonas Löhnn som gick så fullständigt i taket av en ganska hovsam propå från Lena Hallengren när det gäller KSRR. Ibland måste man kompromissa lite för att få med sig människor. Det har praktiserats av mig under den här perioden när det till exempel gäller parkeringsavgifterna, Linnéuniversitets placering eller 6-9 skolorna.

Veckans snackis i kungliga huvudstaden: Handlar tveklöst om statsministern som under veckan angripit medierna för än det ena och än det andra. Att förklara dåliga opinionssiffror eller brister i den egna politiken med att journalisterna är dumma brukar sällan leda till framgång. Fråga Mona Sahlin…