Myten om industrins död avlivad

Har idag varit och invigt ett företag utmärker sig:

* Gör en investering på över 100 miljoner i lågkonjunktur.
* Har i två omgångar genomfört de största industriella investeringarna i Kalmar sedan Volvo etablerades.
* Har världens modernaste anläggning i sin genre.
* Ökar både omstättning och lönsamhet i lågkonjunktur.
* Har produkter som finns i hälften av världens bilar.

Jag pratar naturligtvis om Kalmars mest lysande industriella stjärna, Trelleborg Rubore. Företaget startades hemma i avgående VDs Percy Josefssons kök och har idag cirka 225 anställda.

I mitt tal så hyllade jag naturligtvis företaget och dess utveckling och passade samtidigt på att avliva myten som går ut på att Kalmar inte har någon industri. Trelleborg Rubore, KLS, Arla, Läckeby Water, OGO, Luma med flera bevisar motsatsen. Dessa företag är oerhört viktiga för Kalmar som härigenom får en bra balans i olika branscher och jobb. Vi ska aldrig tillbaka till en tid då alla ägg låg i några få korgar.

Jag passade också på att hylla Percy Josefsson, mannen som startade företaget och också personifierar detsamma. Det blir inte bara annorlunda för honom själv när han nu trappar ned. Det blir också annorlunda för alla oss andra som så intimt förknippar Rubore med Percy. Han ska ha ett stort TACK för det han gjort Kalmarregionen. Det får väl övervägas hur en sådan insats kan hyllas..