Krönika i Ölandsbladet

Partikongress och ägaransvar

 

De senaste veckorna har varit ganska intensiva. Så brukar det vara den här perioden. Efter några år som kommunalråd så har man lärt sig årstidernas cykler. November till halva december är hektiskt. Under våren är det slutet av april till början av juni som i det närmaste år kaotiskt. Jag är övertygad om att den typen av toppar finns inom alla branscher. Det handlar om att ta sig igenom dem med ett leende på läpparna och utan alltför lite sömn.

 

För någon vecka sedan avslutades den socialdemokratiska partikongressen. Jag var ombud tillsammans med bland andra Michael Granstedt från Färjestaden. Självklart har man med sig många minnesbilder hem efter fem intensiva dagar. Jag har varit med om en hel del partikongresser. Den här var den bästa! Stämningsläget var verkligen på topp. Bland de viktigare besluten finns fokuseringen på jobb och åter jobb. En annan fråga som jag verkligen känner stolthet över är beslutet att pensionärer och löntagare ska betala samma skatt. Vi har mycket att tacka den äldre generationen för i Sverige. Istället för att rikta ett stort kollektivt TACK för allt kämpande och slitande så inför regeringen en pensionärsskatt. Jag har full förståelse för om den äldre generationen uppfattar det som en taskspark.

 

Att kommunsektorn och därigenom skolan vården och omsorgen får långsiktiga besked om statsbidragen är också välkommet. Vi sitter med revideringen av budgeten nu. De tillfälliga statsbidrag som vi fått för valåret 2010 är svåra att hantera. Vi kan ju inte anställa personal inom exempelvis skolan första januari 2010 och sedan varsla samma människa efter sommaren därför att statsbidragen var tillfälliga..

 

Jag är ordförande i Destination Kalmar, det är motsvarigheten till Ötab. Mot den bakgrunden följer jag bolaget lite extra. Jag ska här ge min bild av läget. En del kommer säkert inte att gilla den men efter moget övervägande har jag bestämt att det är dags att ta bladet från munnen.

 

Gustaf Öholm anställdes för några år sedan som turistchef på Öland. Han och hans familj bröt upp och flyttade ner till Öland. I samband med att han anställdes så klargjorde de dåvarande ägarna, Borgholms och Mörbylånga kommuner, att man hade för avsikt att satsa på besöksnäringen.

 

Efter en tid så kom man överens om ett ambitiöst utvecklingsarbete som bland annat gick ut på att paketera Öland som destination på ett mycket offensivare sätt. Mot bakgrund av att internet blivit den helt dominerande bokningsplatsen för upplevelser så var det ett mycket klokt beslut.

 

När detta sedan drogs igång enligt den uppgjorda planen så började kommunerna att svaja på grund av dålig ekonomi. Man stod inte längre till fullo fast vid de investeringar som man lovat att göra. Efter många turer och alltför många artiklar i dagspressen så surnade ett antal näringslivsföreträdare på Öland till. De erbjöd sig att ta över Ötab och fullfölja hela satsningen som nu också utvidgats till att bli en bokningsplattform för inte bara Öland utan också Kalmar och Glasriket. Kommunerna skulle ha kvar en post på nio procent. Okej, tänkte vi som följde detta på avstånd. Låt det nu bli slut på tjafsandet och skriverierna. Låt oss nu fokusera på att utveckla en av våra absolut viktigaste branscher, besöksnäringen.

 

Utvecklingen av projektet www.visitse.se löper på under Gustaf Öholms ledning. Under sommaren 2009 så kommer det stora genombrottet och allt arbete börjar ge resultat. Vi upplever en fantastisk sommar i hela regionen och antalet bokningar som kommer via nätet ökar kraftigt. Tyvärr så blev inte det summeringen. Istället hamnar vi i en soppa av skriverier kring Ötab. Är det inte ekonomisk kris så är det bryggfakturor och polisutredningar. Suck!

 

De nya ägarna till Ötab måste enligt min uppfattning ta sitt ansvar i den nu uppkomna situationen. De lovade vid tillträdet att fullfölja utvecklingssatsningen. Naturligtvis kostar det pengar att bygga upp en helt ny struktur. Det är en struktur som helt uppenbart kommer generera vinster framåt och vara till gagn för Öland och hela regionen. Äger man ett bolag så har man ett ansvar både i med och motgång. Ta det ansvaret och låt oss slippa fler rubriker!