Från kongressen

Då var partikongressen 2009 invigd. Partiordförande Mona Sahlin höll ett lysande inledningsanförande, hon påpekade att det nu är 324 dagar kvar till valet och att det nu gäller att ge järnet fram till valdagen 19 september.

Kongressen fick även lyssna till två väldigt bra tal av Nordens två socialdemokratiska statsministrar, Norges Jens Stoltenberg och Islands Jóhanna Sigurðardóttir.

Jóhanna Sigurðardóttir kunde berätta om den nyliberala politikens totala kolaps på Island under det senaste året och hur den isländska rödgröna regeringen nu jobbar för att få fart på den isländska ekonomin igen samt att återställa förtroendet för politiken.

Jens Stoltenberg framförde att det knappast finns några fler länder i världen som har partier som liknar varandra så mycket som de svenska Socialdemokraterna och norska Arbeidpartiet. Sedan berättade han hur hans rödgröna regering arbetat med att lösa finanskrisen. Och det norska exemplet skiljer sig avsevärt från det svenska. Stoltenberg och hans regering har gjort stora satsningar på skolan, i infrastruktur och på jobben. Inga skattesänkningar, för skattesänkingar åt de rika ger välfärdsförsämringar åt alla som Stoltenberg sa.

Strax påbörjas det verkliga kongressarbetet. Detta sker första dagen i olika kongressutskott, för att sedan diskuteras i plena under resten av veckan.

Bjuder även på ett axplock av bilder från inledningen av kongressen;


Mikael Damberg, ordförande Socialdemokraterna i Stockholms län och Veronica Palm, ordförande för Stockholms Arbetarekommun


Mona Sahlin


Jóhanna Sigurðardóttir, Islands statsminister


Norges statsminister Jens Stoltenberg.

2009-10-28 @ 16:14:34 Permalink Allmänt Kommentarer