Gas eller broms i uppförsbacke?

Sitter och går igenom handlingar inför budgetfullmäktige imorgon, måndag.

Ser till min förtjusning att vi håller ställningen när det gäller lägst arbetslöshet. För några få år sedan låg Kalmar alltid en bra bit över riksgenomsnittet, vi låg också högst av alla jämförelsekommuner. Nu ligger vi lägst. Med den budget vi tar imorgon så försöker vi bidra till att bibehålla den positionen.

Detta genom ett antal åtgärder:

– Fördubbling av antalet detaljplaner, från 20 till 40, från och med 2010. På det sättet håller vi igång byggandet i lågkonjunkturen men vi står också starkare när det vänder.

– Åtgärdspaket mot ungdomsarbetslösheten.

– Stimulanspaket på totalt 1.1 miljarder på tre år för att hålla hjulen igång.

– Satsningen på besöksnäringen med bland annat Kalmar slott, www.visitse.se Magasinet Jenny, ökad marknadsföring. Bred samverkan med näringslivet och rekord i antal evenemang som Svensson, Svensson.

Jag måste tillstå att jag ärligt blev förvånad över att de borgerliga med moderaterna i spetsen säger nej och vill bromsa i en uppförsbacke.

Att skära ned på på planarbetet gjordes i den förra lågkonjunkturen. Det är något vi har lidit av ända fram till idag med färre villatomter och färre bostäder som resultat. Att minska det kommunala stödet till besöksnäringen och därmed bromsa en av få områden som ökar i dessa tider är en ännu större gåta.

Men, jag får väl säga som en av de mer inflytelserika fastighetsägarna sa när jag mötte honom. "För dig är det ju bara att tacka och ta emot, de bjuder på ytterligare en stor valseger för s i kommunen."

Här är siffrorna över arbetslösheten:

Samtliga 16-64 år
Riket – 5.5
Växjö – 6.1
Kalmar – 5.4
Karlskrona – 6.3
Kristianstad – 6.7
Halmstad – 5.7

Ungdomar 18-24 år
Riket – 8.6
Växjö – 8.9
Kalmar – 7.4
Karlskrona – 11.1
Kristianstad – 11.3
Halmstad – 7.8