Nesligt värre för alliansen

Idag har de borgerliga partierna i Kalmar presenterat sitt förslag till budget för nästa år. Jag har hastigt läst igenom förslaget.

Den största överraskningen är att det som var fullständigt fel i december nu plötsligt är en klok politik. I sitt budgetförslag så accepterar man nu både höjd skatt och den besparing på 1 procent som majoriteten drev igenom i december.

Givetvis måste detta ha orsakat många sömnlösa nätter för de borgerliga toppolitikerna. Jag minns ju hur de gick an och skällde för bara sex månader sedan. Nu några månader senare så får de krypa till korset och erkänna att den bedömning av ekonomin som undertecknad och majoriteten gjorde var helt korrekt. Oj vad det måste kännas!

Jag noterar vidare att man vill göra en del satsningar. Bland annat på vårdnadsbidrag, elev hälsoteam, rehabilitering och konsulter. Detta till summan av 15 miljoner kronor. Dessa satsningar som knappast är engångskostnader vill man finansiera genom att sälja Kläckeberga gård (engångsintäkt) för 17.4 miljoner.

Man vill också spara 2 miljoner på utvecklingsenheten, 1 miljon på Destination Kalmar och 5 miljoner på samhällsbyggnadsnämnden.

Majoriteten la in just fem miljoner till samhällsbyggnadskontoret för att vi skulle kunna öka antalet detaljplaner från 20 till 40 per år. Detta med syfte att hålla igång byggandet i lågkonjunktur och sedan stå starka när det vänder. Detta vill inte alliansen göra i Kalmar. Det är en skiljelinje i Kalmarpolitiken som jag inte har något emot…

Att i det läge dra ner på de knappa resurserna till Destination Kalmar, besöksnäringen, Kalmar slott och alla evenemang i en tid när  vi verkligen upplever att Kalmar växer i attraktivitet är ju som att bromsa i uppförsbacke.