Läsvärt!

Nedan hittar ni en läsvärd artikel skriven av Eva Franchell, Aftonbladet. Tidningens artiklar om sjukvården har nog inte bara gjort mig upprörd…

14 Maj 2009.

" Höjd lön om ni inte skickar ambulans.

Höjd lön om ni inte skickar folk till sjukhuset.

Höjd lön om ni raskar av rådgivningen.

Det råder en skamlös kreativitet bland sjukvårdens administratörer. De kan kalla det för besparingar eller satsningar på privata vårdval. Ytterst handlar det om synen på människor. När de mår som sämst borde samhället finnas där med råd och vård.

I dag kan Aftonbladet avslöja hur landstinget i Uppsala försökte spara pengar. Vårdcheferna föreslog nya radikala grepp, som att minska på ambulansåkandet. Eller att övertala sjuka att inte åka till akuten.

Ju mindre sjukvården besvärades, desto högre lön fick rådgivarna.

Fokuserar på vinst

Nu blev de här förslagen aldrig omsatta i verkligheten, men de avslöjar vad som händer när vinsten blir fokus för de som ska administrera vården.

I Stockholm, Sörmland och Värmland fick rådgivarna bonus om de höll telefonsamtalen under 3,48 minuter. Ju snabbare de blev av med patienterna, desto bättre blev lönen.

Nu tog det bara en dag av mediekritik, sedan försvann det bonussystemet på den privata sjukvårdsråd- givningen och det är väl bra. Frågan är bara vad det är för politik som driver fram en vård där sjuksköterskorna får prata med patienterna i max 3 minuter och 48 sekunder?

Överbelastade

Just Stockholm har blivit en experimentverkstad för moderat sjukvård. Patienterna ställs inför en mängd olika vårdval som gör dem osäkra. De ringer och frågar, belastningen på rådgivningen ökar och det var väl därför samtalen kortades till ett minimum.

Patientsäkerheten kommer i andra hand, som för en treårig kille från Stockholm. När hans mamma ringde rådgivningen blev hon uppmanad att stanna hemma trots att pojken hade svåra smärtor. Först vid tredje samtalet fick hon rådet att åka in. När de kom fram till sjukhuset var pojken livlös.

Alternativet hade varit att åka in direkt. Men akutmottagningarna är redan överbelastade. Närakuterna har lagts ner och på vårdcentralerna har man slutat att ge telefonråd. Man kan undra om det inte ligger en infernalisk uträkning bakom vårdkaoset i Stockholm, som att en del tröttnar och köper sig en privat sjukförsäkring. Sedan kan de glida förbi köerna medan de fattigare får nöja sig med några minuter i telefonen.

Om du har råd

På Södersjukhuset är gräddfilen redan ett faktum. För en vecka sedan öppnade en privat hjärtklinik för privatbetalande patienter, antingen mot kontant betalning, 100 000 kronor för en behandling, eller genom privat sjukvårdsförsäkring.

Samtidigt är kön till samma hjärtoperationer i landstingets regi 6-8 månader.

Vårdval Stockholm är bara början. Vårdval Sverige och Vårdval Europa kommer härnäst. Det går bra att söka vård i vilken stad och i vilket land som helst. Valet är ditt, förutsatt att du har råd att köpa dig till en anständig sjukvård."