Kalldusch för regeringen

Regeringen har ett eget råd som kallas för Finanspolitiska rådet. Det leds av professor Lars Calmfors. Igår presenterade de sina råd till regeringen och finansminister Anders Borg. Det kan knappast ha varit någon glädjestund för finansministern och hans regering.

På punkt efter punkt efterlyser man mer stimulanser för att undvika att krisen blir ännu värre. Man vill stimulera ekonomin genom höjd a-kassa, mer pengar till kommunerna, mer aktiv arbetsmarknadspolitik och borttagande av pensionärsskatten.

Är det någon som känner igen receptet?

Jo, det känns igen.

Finanspolitiska rådets slutsatser skulle med någon smärre justering kunna vara en direkt avskrift av socialdemokraternas recept för att få fart på Sverige. Självklart är Thomas Östros och Mona Sahlin nöjda idag. De har fått rätt av en grupp ekonomer som den borgerliga regeringen själva utsett och som knappast kan beskyllas för att vara socialdemokratiska lakejer….