Nytt fall av dubbelmoral

Även denna vecka kommer det pinsamma avslöjanden som visar att regeringen i retoriken säger en sak och i handling något helt annat. Förra veckan var det finansminister Anders Borg som stod i skottgluggen. Detta på grund av att han varit så kritisk mot bonusar i det privata näringslivet. När det sedan avslöjades att han själv varit med och beslutat om fördubblade statliga bonusar så gick ridån ner.

Idag handlar det om EU-parlamentarikernas löner. Moderaternas partisekretare Per Schlingman är kritisk och menar att lönelyftet är alldeles för kraftigt. Samma dag avslöjar tidningen Riksdag & departementet att hans egen chef statsminister Fredrik Reinfeldt har givit tydligt klartecken till de nya lönerna.

I överenskommelsen om de nya lönerna fanns en möjlighet att vänta med att införa de nya reglerna till 2019. Den möjligheten har statsrådsberedningen inte tagit. Istället har man lämnat besked om att den nya lönen på cirka 86 000 kronor ska införas omedelbart.

I retoriken en sak. I handling precis motsatsen.