Thorsten Jansson fick snabbt rätt

Vi som lyssnade på New Wawes ägare Thorsten Jansson på Byggmästardagen fick som vanligt ett väldigt intressant föredrag. En av slutsatserna var att det är i tider som dessa som de stora förmögenheterna grundläggs. Har man pengar så kan man i kristider köpa på sig aktier eller inflytande till ett väldigt lågt pris, ibland riktigt långt under det verkliga substansvärdet. Detta gäller särskilt om ett bolag finns på börsen.

Jag hade inte trott att han redan samma vecka skulle få så rätt. I dag har det ju kommit ut att den före detta direktören för Pitedalens sparbank Anders Sundström nu gör exakt det som Thorsten Jansson pratade om. Sundström är numera VD på Folksam, försäkringsbolaget har i sin tur lånat ut pengar till Sparbanksstiftelserna som i sin tur är största ägaren i Swedbank.

Nu kräver Folksam tillbaka lånet från stiftelserna, detta i ett läge då man vet att de inte kan lösa lånet. Detta på grund av att framförallt Swedbanks aktier rasat på börsen. På det sättet kommer sannolikt Folksam över aktier som på några års sikt är värda betydligt mer än vad dagens börskurs visar.

Det är bara att gratulera Sundström och Folksam. Att han har sinne för affärer är vida känt. Det var samma Sundström som ledde aktionen som räddade Boliden. Den gången med hjälp av bland annat Getinges Carl Bennet och Peabs Mats Paulsson. Boliden räddades, många jobb räddades och Carl Bennett blev inte heller lottlös.