Artikel om verkligheten just nu

Artikeln nedan är hämtad från Svenska Dagbladet. Den säger väl en hel del om Europas kanske mest passiva regering.

———————————————————————————————————————————————————-


"Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas organisation Fordonskomponentgruppen, är starkt kritisk till regeringens agerande. Handlingsbristen är förvånande, tycker han.
– Vi har gjort allt och förklarat för regeringen att den ska se till att kreditmarknaden fungerar, säger Berglie.


– Det verkar som om Maud Olofsson tror att man kan prata fram likviditet. Hade det varit fallet så hade vi varit superrika i Sverige, säger Berglie.

Han är bister i sin syn på regeringen.

– Det här är klart underkänt. Och detta är ändå bara början, säger Svenåke Berglie.

– Det är så onödigt, säger han.

Att lilla Sverige har råd att inte hålla sig med ett fungerande kreditgivningssystem som kan överbrygga den här tiden är märkligt, tycker Berglie.

– Så här långt är regeringens paket bara ett stort frågetecken om vi ska vara snälla. Ska vi vara stygga kan vi säga att det är en stor bluff. Satsningen har inte kostat regeringen en enda krona. Det handlar om lån eller garantier till lån men ingen har fått någonting.

Plastal är inte vilken underleverantör som helst.

– Om vi undantar Autoliv och säger att det är ett amerikanskt företag så är Plastal Sveriges största leverantör till fordonsindustrin. Jag tror de är nummer 83 internationellt, större än till exempel SKF Automotive, säger Berglie.

– De är dessutom ett företag som gjort precis det vi alla önskat, man har gjort stora förvärv och är stort internationellt.

– Det här är en riktigt stor konkurs. Bolaget är en av de största underleverantörerna av plastkomponenter till den europeiska bilindustrin, säger Alexander Zuza, utredare på IF Metall.

– Det handlar oftast om färskvara så det kan snabbt leda till bekymmer för exempelvis Saab och Volvo och flera andra biltillverkare i Europa.

Enligt Zuza har Plastal ett 30-tal fabriker i Europa som tillverkar plastkomponenter. "