Kommunal ekonomi i Kalmar och Högsby

Så då var det måndag igen.

Efter majoritetsmöte och en första diskussion om budgeten för kommande år så blir det snart ett träningspass. Östran skriver idag om de nya prognoserna för skatteintäker som jag redan tidigare skrivit om på denna blogg. Jag har goda förhoppningar om att vi ska klara av att övervintra på plus i Kalmar kommun.

De åtgärder som vi drog igång gemensamt för att bygga en långsiktigt stabil ekonomi i kommunen har vi naturligtvis nytta av nu. Hela den processen påbörjades 2007 och träder nu i kraft fullt ut under 2009 och 2010. Det är väldigt stor skillnad mot de flesta andra kommuner eller landsting. Där får man nu i panik lägga fram olika akuta sparpaket.

Man kan naturligtvis aldrig utesluta någonting men det känns som att vi har ett helt annat utgångsläge. Skulle sedan regeringen häva frysningen av statsbidragen så skulle det naturligtvis också underlätta även om det bara kommer täcka en liten del av de 420 miljonerna som vi förväntas få mindre i skatteintäkter under 2009, 2010 och 2011.

Jag såg att kommunalrådet i Högsby Eva Engdahl (c) var väldigt upprörd över att landstingsrådet Anders Henriksson hade refererat en artikel på DN-debatt av förre statsrådet Börje Hörnlund (c). Artikeln finns som länk nedan och säger väl en hel del om vad många centerpartister känner och tycker om den politik som förs.

Att Eva Engdahl försvarar en sådan politik är för mig en gåta. Högsby som kommun har ju precis som Hörnlund skriver blivit väldigt missgynnat. Självklart borde hon då som kommunalråd stå upp för sin egen kommun och slå näven i bordet.  

http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-diskriminerar-med-rena-maffiametoderna-1.808016