Härliga besök i daglig verksamhet för äldre

Under fredagen gjorde jag återigen ett besök inom omsorgens verksamheter. Den här gången under ledning av den duktiga enhetschefen Linda Erlandsson. Idag var det fokus på daglig verksamhet inom äldreomsorgen med start på vackra Dahmska villan vid Stensberg. Det blev kaffe och en härlig pratstund med fyra pigga seniorer. För en medarbetare i personalen var det första gången hon hade besök av en politiker på sin arbetsplats. Jag måste tillstå att det förvånade mig eftersom hon hade varit anställd i tjugo år… Å andra sidan har vi 4500 duktiga medarbetare i kommunen så även om man ligger i som en rem så är det omöjligt att vara precis överallt.

Jag är så glad över att förnuftet har fått råda och att det har funnits kloka människor bakåt i tiden som har bevarat hus som Dahmska villan. Vilken kulturskatt det är!

Efter detta besök bar det av till Prästgårdsvillan där antalet seniorer var betydligt fler. Här var man i full gång med att skära frukt i det lilla men gemytliga köket. Det blev både sångstund och utfrågning. Det märktes att de hade laddat upp för frågorna var många. Här frågades det om allt från pensioner till om jag hade varit med i Svensk Damtidning någon gång… 

Sista destinationen blev Villa Kläckeberga som är en ombyggd lantarbetarbostad på Kläckeberga gård. Här var det också ett stort gäng kring bordet. Denna dagliga verksamhet utnyttjar verkligen vad den fantastiska naturen har att erbjuda. När det inte är vinter så är man ute väldigt mycket och tar promenader, åt ena hållet en vacker allé och åt andra hållet ladugården fylld med djur. 

Att vara ute på den här typen av verksamhetsbesök ger väldigt mycket intryck och ger också en god insikt i vilken hög kvalité vi har på den kommunala verksamheten. Att socialstyrelsen i sin undersökning under hösten rankar vår äldreomsorg väldigt högt kan jag verkligen förstå. 

Extra roligt är det också att omsorgsnämnden som helhet nu har ordning och reda på sin ekonomi. Man har under det senaste året arbetat konsekvent med ekonomin. Nu är man en förvaltning som redan landat in mot den ram som man har 2009. Det synts mycket tydligt i det bokslut man har lämnat ifrån sig.