Bra förslag från Almi Kalmar län

Har idag varit på regionförbundets styrelse. Tungt att sitta en hel dag men det var en hel del matnyttigt om bland annat läget på arbetsmarknaden. En föredragning som jag särskilt fastnade för var från Almi i Kalmar län som föreslår en företagsakut för företag i Kalmar län som hamnar i finansiella svårigheter på grund av finanskrisen.

Några bakgrundssiffror:

Under den förra krisen 1991 – 1993 så hade också bankerna bekymmer. Då beräknar man att cirka 6 000 företag gick i konkurs på grund av problem med finansiering. Dessa företag var alltså i grunden sunda och hade med en normal finansiell situation klarat sig.

Enligt en beräkning som Almi nu har gjort tillsammans med UC så räknar man med att cirka 9 000 företag i Sverige riskerar att gå i konkurs på grund av problemen på finansmarknaden.

Västra Götaland har prövat modellen med en företagsakut och det har fallit väl ut. Nu vill också Almi i Kalmar län pröva modellen. Jag tycker det är värt applåder.

Räknar man om de 9 000 företagen i Sverige till vår andel så skulle det motsvara cirka 216 företag i Kalmar län och 56 i Kalmar kommun som står på gränsen till konkurs på grund av bankernas likviditetsproblem. Kan Almi genom sitt förslag och naturligtvis normal kreditprövning förhindra att några av dessa går i konkurs så är det värt väldigt mycket.