Ur askan i elden

Efter en fantastisk ledighet med familjen så är man nu tillbaka igen. Igår var det lite mjukstart med bland annat besök i Oskarshamn där Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson och jag pratade om hur man skapar ett bättre företagsklimat. Idag har det varit majoritetsmöte och företagsbesök, under eftermiddagen blir det ett möte med det framgångsrika företaget Hansabygg.

I radion imorse var det ett inslag om de förändringar som nu genomförs inom oppositionen i Kalmar. Även om jag kommer att sakna Göran Häggfors så tror jag att det kommer att gå bra att samarbeta med Malin Pettersson som nu tar över för moderaterna. Hon får ingen lätt uppgift. Jag fäste mig särskilt vid ett uttalande som hon gjorde i radion.

" Den viktigaste frågan framöver gäller kommunens ekonomi som inte är vad den skulle vara då den rödgröna majoriteten fick ta till en skattehöjning vid årsskiftet, säger hon "

Jag håller verkligen med Malin Pettersson om att ekonomin är oerhört viktig för kommunen. Det var ju därför som vi vidtog åtgärder i samband med att budgeten fastställdes i december månad. Åtgärderna innehöll ytterligare besparingar och en skattehöjning. De borgerliga partierna sa nej till båda åtgärderna.

Om någon månad startar budgetarbetet för 2010 – 2012 upp. Under perioden fram till juni ska vi då analysera och diskutera förutsättningarna för de kommande åren.

Det är här Malin Pettersson och hennes allians kommer att ställas inför ett mycket knepigt dilemma.

* Ska man acceptera skattehöjningen som gjordes i december eller ska man föreslå en skattesänkning?

* Ska man som majoriteten försöka nå det finansiella målet om två procent i överskott?

* Hittills har man sagt nej till besparingar. Hur ska man göra nu?

De borgerligas budgetförslag gick, om jag ska vara snäll, plus minus noll 2009. Majoriteten lade ett förslag som gav ett överskott på 49.6 miljoner. Lägger man nu förslag om skattesänkning så måste man finansiera 42.8 miljoner. Vill man sedan nå målet om två procent i överskott så ska man finansiera ytterligare 58.3 miljoner. Totalt besparingar på 111.1 miljoner 2010. Det är besparingar som då ska läggas på de besparingar på 75 miljoner som redan är beslutade.

De borgerliga har satt sig i en omöjlig situation. Hur man än gör blir det fel. Accepterar man skattehöjningen så blir det sannolikt internt uppror. Föreslår man en skattesänkning så blir det sannolikt också uppror för då måste man backa när det gäller nej till besparingar. Vill man behålla trovärdigheten måste man dessutom finansiera även två procent i överskott och då blir besparingarna ännu större.

Ur askan i elden är en ganska bra sammanfattning på den situation som den borgerliga så kallade alliansen har försatt sig i.

Jag är idag glad över att vi tog ansvar för ekonomin i tid. Att inleda en lågkonjunktur med att låna till driften känns väldigt främmande.