Rix FM, slottet och Svensson Svensson…

Mitt i dessa dystertider kan det ju vara roligt att få glädjas åt de satsningar som sker för att Kalmar ska bli en ordentlig sommarstad. Får man ordentligt fart på sommarstaden Kalmar så finns möjligheter att också skapa evenemang och aktiviteter som sträcker sig över en större del av året. Det i sin tur gör att exempelvis hotellen vågar satsa.

En fördel mitt i lågkonjunkturen, sådana ska man söka efter, är att svenskarna i tider som dessa tenderar att lägga mer av sina upplevelser i Sverige. Till exempel har svenska fjällen just nu en väldigt hög efterfrågan. Förklaringen som anges är att folk semestrar "hemma" när det är sämre tider.

Mot den bakgrunden har Kalmar tillsammans med våra grannar på Öland och i Glasriket en möjlighet att växa ytterligare. Inte minst genom samarbetet www.visitse.se.

Vi vet också att handeln är något som lockar väldigt mycket besökare. Jag har precis fått loss siffror som visar att av IKEAS kunder här i Kalmar så kommer 66 procent utifrån. Det är väldigt mycket och innebär en väldigt stor potential för all handel i kommunen. Andra siffror visar på en ökning av handeln i Kalmar medan den ligger still i Växjö och sjunker i Karlskrona.

Jag menar att vi har en väldig potential inom handel och besöksnäring. En potential som vi tidigare inte har sett. När jag växte upp på Öland och besökte Kalmar sommartid så kunde man inte ens äta en dagens rätt. I princip allt var stängt. Så är det som bekant inte nu. 

Jag försöker då och då sätta mig ned och fundera över tre frågor:  

Var var vi?
Vart är vi?
Vart ska vi?
 
Ställer man dessa frågor då och då så lyckas man förhoppningvis hålla sig till en linje kring olika framtidsfrågor. Frågeställningarna tvingar en också att ta till sig mycket information kring vad som händer i omvärlden. 

I augusti kretsade mycket av tankeverksamheten kring hur vi ytterligare ska spetsa oss med evenemang och attraktioner. Detta naturligtvis för att locka fler besökare och fler människor som tankar, äter, sover i kommunen. 

För mig kretsade det kring fyra frågor. Tre av dem var följande: 

* Slottet. Denna outnyttjade pärla som är mycket av Kalmars signum. Här måste det gå att göra mycket mer. Mer barnverksamhet med prinsar, riddare och prinsessor. Mer gästabud. Högre tillgänglighet för handikappade. En permanent basutställning som kanske ska lyfta Gustav Vasa och hans söner. Jag vet inte att det finns samlat någonstans i Sverige. Nån som vet?  Samtalen med Statens fastighetsverk om ett nytt avtal har löpt på under hösten och nu ligger ett förslag framme som innebär en tio årig satsning på slottet. Staten och kommunen ska lägga lika mycket.

* Ett långt avtal med gänget bakom "Lånta Fjädrar" med Krusenstiernska gården som spelplats. Här har det varit samtal med både landshövdingen och Vicky von der Lancken. Nu är nästa sommar klar med uppsättningen av "Svensson Svensson". Det långa avtalet är inte långt borta. Denna teater kommer betyda oerhört mycket för vår stad.

* RIX FM Sommar. Radiokanalen har 1.2 miljoner lyssnare varje dag. Mest kända är man för Rix Morronzoo med Roger Nordin, Titti Schultz och Gert Fylking. De senaste åren har man haft sommarsändningar från Liseberg. De senaste två åren har jag på olika sätt legat på marknadsavdelningen och min kompis Roger Nordin om att flytta sina sommarsändningar till Kalmar. Första gången fick jag ett väldigt stort leende till svar…. Skam den som ger sig.

* Den fjärde grejen återkommer jag med.