Till USA

Under måndagen åker jag tillsammans med kommunalrådet Göran Häggfors, kommunchefen Roland Karlsson och företrädare för Högskolan med rektor Agneta Bladh i spetsen till vår vänort Wilmington i Delstaten Delaware. Det är tredje gången jag äri USA men jag har aldrig tidigare varit i Wilmington. Vi är inbjudna av borgmästaren i Wilmington och Universitetets rektor. På programmet står samtal kring vårt samarbete men också besök på Universitetet och på skeppet Calmare Nyckel.  

Vi landar på måndagskvällen och åker hem på fredagsmorgonen så det blir tre intensiva dagar i vår vänort. Under tisdagen räknar jag med att vi får besöka någon vallokal och känna av stämningen inför kvällens valvaka. Jag har tillsammans med min politiska sekreterare Fredrik Persson roat mig med att göra ett tips på hur presidentvalet kommer att gå delstat för delstat.   Vi tippar också klocklslaget så Obama utropar sin seger. Det är väl ungefär som att spela på hästar men visst är det kul att vara med och ändå kalkylera lite. Tipsen har ni nedan.

Enligt detta vinner Obama med 311 elektorsröster mot 227 för McCain. Kan väl säga att vi inte är orealistiska, de flesta opinionsinstitut pekar på en större seger för Obama, bland annat att han vinner Florida. Men kommer bli jämt och det är alltid bäst att vara försiktig.

Och så klockslaget, runt 06.30 på onsdagsmorgonen är det definitivt avgjort. Men vi tror det kan vara klart någon gång efter 03.30 på natten mellan tisdag och onsdag. Vinner Obama Virginia, som inte röstat demokratiskt sedan 1964, är det Game, Set and Match.