Viktig industri för Kalmar

Branschorganisationen Teknikföretagen var för ett tag sedan i Kalmar och förde samtal med sina medlemmar och oss inom kommunen. Man gjorde då en analys över näringsstrukturen i Kalmar och konstaterade att vi hade en ganska hygglig balans mellan industri, tjänstesektor och offentlig sektor. Att inte vara beroende av några få väldigt stora industrier känns ganska tryggt i dessa tider. Vi har ju haft den situationen i Kalmar och också på ett väldigt smärtsamt sätt fått uppleva vad det kan innebära vid förändringar.

Ibland när man läser tidningar och följer med i debatten så verkar det nästan som att Kalmar helt saknar industri. Inget kan vara mer fel. Skillnaden från förr är att vi inte har två eller tre industrier med upp emot tusen anställda. Nu har vi istället ganska många som ligger mellan 50 och 300 anställda. Det är dessutom en industri med ganska många ljusglimtar.

Igår var jag och besökte två av dessa, Atlas Copco och Trelleborg Rubore. Båda dessa företag har en tillverkning här som är världsledande. Visst känner man av konjunkturen och finanskrisen men det är ändå stabila företag. På Trelleborg Rubore var det första spadtaget för en utbyggnad av ytterligare en produktionshall. Totalt investeras det för en bra bit över 100 miljoner i inventarier och byggnad. Jag tycker att en sådan positiv satsning i dessa tider borde förtjäna lite större utrymme i våra lokaltidningar….

En annan industrisektor som går bra är den som är anknuten till vår framgångsrika livsmedelsproduktion här i regionen. Inte nog med att lantbrukarna investerar här på ett sätt som man inte gör i övriga delar av landet. Även företagen som har anknytning till lantbruket investerar. KLS som verkligen var illa ute för en tid sedan har med sina nya ägare, Danish Crown, genomfört stora investeringar i anläggningen. Under det kommande året planeras det för mer. Även Arla och Lantmännen går bra.

En annan riktigt rolig historia är efterföljaren till Ericsson, Proxy. Ett lokalt ägt bolag som tog över när den stora jätten ville lägga ned. På det sättet lever viktig sysselsättning och kompetens kvar i regionen.

På den miljötekniska sidan lyser företag som Läckeby Water, Gila och ACE för att nämna några.

Jag har under mina dryga två år som kommunalråd besökt samtliga dessa företag och många fler. Vi gör minst ett och ibland två företagsbesök i veckan. Jag tror det är oerhört viktigt med dessa besök, viktigt för att öka kunskapen om varandras förutsättningar men också viktigt att etablera en relation i ett läge då det uppstår bekymmer av något slag. Har man då en relation så är det mycket enklare att mötas.