Porsche-center till Kalmar

Jag gratulerade under lördagen Christos Zatrazemis till nyöppningen av Porsche-center i Kalmar. Det ska villigt erkännas att besöket var det närmaste jag kommit en sådan bil hittills i livet. Christos driver företaget med stor entusiasm och det var därför med stor glädje och stolthet som han slog upp dörrarna i lördags.

Varför skriver jag då om detta här? Jo, det är faktiskt inte så särskilt många städer som har ett Porsche-center. Dessa finns i Stockholm, Helsingborg, Karlstad, Borås, Göteborg och så nu i Kalmar. Det innebär att alla smålänningar och Blekingar och säkert också andra intresserade får en rese-anledning till Kalmar. Kanske innebär besöket också ett stopp i vårt fantastiska centrum, kanske blir det ett besök på en restaurang eller en övernattning.

På det sättet blir Christos Zatrazemis nysatsning ett väldigt starkt bidrag i övrigt till Kalmar som handels- och upplevelsestad. Bara för att par veckor sedan slog ju Bauhaus och Mediamarkt upp portarna i Kv Bilen. Samtidigt presenterades en ny-öppning på Baronen. Under hösten kommer det att presenteras fler satsningar som kommer innebära att folk utifrån kommer att lockas till ett besök i vår stad.

När vi pratar handel så finns det två faktorer som jag brukar titta speciellt på. Det ena är ökningen av omsättningen inom handeln och det andra är det så kallade handels-indexet. Indexet mäter enkelt uttryckt hur stor andel av handelns omsättning som kommer utifrån. Under 2007 hade Kalmar nionde största ökningen av omsättningen och sjunde största ökningen när det gäller index. Hade inte dessa siffror följt varandra så hade jag varit orolig, då hade vi sett en tendens till inbördes kannibalism.

Jag vill också passa på att välkomna länsarkitekten Ingegerd Widerström till Kalmar kommun. Hon kommer att arbeta på kommunledningskontorets Mark- och planeringsenhet som senior advicer. Landshövding Sven Lindgren har gratulerat och jag har riktat ett varmt välkommen till henne. Detta är en kanonrekrytering!

Under veckan kommer jag följa politiken från älgskogen. Ska bli fantastiskt skönt att komma ut i skog och mark när naturen är som vackrast. Förhoppningsvis kliver skogens konung fram i diset på morgonen. Blir det älg eller en gris så kommer en rapport här på bloggen.