Ljusstaden, resa och Ulvskog

Idag fick jag för någon timme lämna mötena på stadshuset och åka iväg till Kalmars nyaste bostadsområde, Ljusstaden. Där välkomnade jag de två första familjerna som nu flyttat in på området. Av totalt 47 villatomter såldes 45 på väldigt kort tid. I huvudsak är det barnfamiljer som nu förverkligar sin dröm om att få välja och utforma sitt eget boende. Jag måste tillstå att det känns väldigt tillfredsställande att konkret få se dessa hus växa fram och fyllas med familjer, det har ju faktiskt inte heller gått så långsamt från idé till konkret handling. Bara lite mer än ett år!

Särskilt i dessa orostider måste vi extra noga lyssna av vad marknaden efterfrågar. Det är själva knuten i att se till att det byggs även i dessa tider. Jag är övertygad om att vi måste släppa fler villatomter till tomtkön. Nästa område som står på tur är Fjölebro där ett trettiotal tomter kommer släppas före årsskiftet. Vid sidan av det pågår planer för bland annat Läckeby, Ljungbyholm och Smedby. Utöver det så finns det privata aktörer som säljer tomter  i exempelvis Hossmo, Drag och Mörenäs. 

Onsdag och torsdag så bär det iväg till Västerås, Katrineholm och Borås. 

I Västerås besöker vi Rocklunda sport & evenemangsanläggning som är belägen i stadsdelen Rocklunda ett par kilometer norr om centrum. Stadsdelen har en bandystadion, sport & evenemangshall, fotbollshall, fotbollsplaner, ridhus, mindre ishall och hockeyrink. Fler investeringar genomförs under året. Vi kommer där träffa företrädare för Rocklund sport & event som ägs till hundra procent av tolv föreningar och Västerås stad. 

I Katrineholm besöker vi kommunens sportcentrum Duveholmshallen bestående av simhall med gym, ishall, tennishall och sporthotellet "Tre bollar". Detta sportcentrum är en av Sveriges största samlade sportanläggningar. Här möter vi företrädare för kommunen. 

På torsdag eftermiddag besöker vi Borås Arena och passar då också på att se när Kalmar FF möter Feyernoord.
 
Med på resan är bland annat oppositionsråden Anders Andersson och Inger Hillmansson, kommunalrådet Bertil Dahl och kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Axelsson- Edström. Även tjänstemän från flera olika förvaltningar deltar. 

Under dagen blev det offentligt att Marita Ulvskog kandiderar som socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet. Jag har som ombudsman arbetat tillsammans med Marita Ulvskog under hennes tid som partisekreterare och har faktiskt fått omvärdera min bild av henne. Jag har stor respekt för henne! Nu drar den stora interna diskussionen igång kring vem som ska bli hennes efterträdare. Jag hoppas verkligen att Mona Sahlin ganska snart presenterar efterträdaren. Vi kan inte ha en situation av vakum på denna viktiga funktion. Vem det blir? Ja, de lärde får väl spekulera ett tag…