Skördefest, Fanerdun & Temo

Vilken fantastisk händelse Ölands skördefest är.

Har varit där under helgen för att hjälpa föräldrarna med ostförsäljningen. Strålande väder och otroligt mycket folk. Jag skulle inte vara förvånad om det sattes nytt rekord det här året.

Under fredagskvällen gick vi en sväng ned mot hamnen i Kårehamn där det verkligen var liv och rörelse. Thomas Isaksson som driver fiskaffären har verkligen lyft hela den östra sidan av Öland genom sina satsningar. Bara att få se två ordningsvakter vandra omkring på kajen fick mig att le, det var nog första gången i världshistorien som det har ställts krav på det från ordningsmaktens sida.

Under fredagen presenterade Industriparkens styrelse uppgörelsen med Fanerdun rörande den fodran det kommunala bolaget har för hyran. Det är en bra uppgörelse som tveklöst säkrar kommunens del i detta. Kommunen och Industriparken har under sommaren försökt hjälpa företaget i avvaktan på att tillstånd för att föra ut valuta skulle klaras ut. En deadline sattes till den 15 september, när inte företaget kunde föra över pengar till hyran vid det datumet så startade processen för att nå den lösning som nu har presenterats. Den enda som idag kan svara på frågor kring projektet är dess ägare Jinxing Lou. Det är också han personligen som är den stora förloraren om inte projektet snart kommer igång. Bara i Sverige har han satsat långt över hundra miljoner, i Kina har man haft kostnader som vida överstiger det.
 
Imorgon måndag drar det igång med ny vecka. Frukostmöte på Statt vid 07.00, sedan majoritetsmöte, följt av ett antal andra möten innan kommunfullmäktige startar klockan 17.00.

Fick under dagen den senaste opinionsmätningen på sms. Den visar på en ökande ledning för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Här är siffrorna:

S – 45.7
M – 21.6
Fp – 6.5
C – 6.1
Kd – 3.7
V – 5.1
Mp – 6.2
Sd – 3.8

S, v, mp – 57 procent
De borgerliga partierna: 37.9