Linnéuniversitet oerhört viktigt för Kalmar

I två omgångar var jag idag och välkomnade nya studenter till Kalmar. Visst kände jag igen ett och annat ansikte men den absoluta huvuddelen av alla de hundratals ungdomarna var helt nya i vår stad. Jag tror ibland att vi tar vår högskola och våra studenter lite för givna i Kalmar. Tänk er in i en situation där vi inte hade haft våra 10 000 studenter och närmare 800 anställda på plats i Kalmar…. Om Kalmar idag, trots allt nytt som sker, ändå betraktas som en ganska sluten och småborgerlig stad. Hur hade det då varit utan detta årliga inflöde av nya människor, tankar och kreativitet? Puh, jag vill inte ens tänka tanken. Måtte det inte bli ytterligare nedskärningar på platser till högskolor & universitet!

Jag hoppas att vi kan erbjuda dessa nya studenter en valfrihet som tidigare årgångar inte har haft. Nämligen en valfrihet att själva avgöra om de efter avslutade studier vill stanna kvar och leva sina liv i vår region. Tidigare årgångar har inte haft den valfriheten på grund av att arbetsmarknaden inte har funnits. Nu ligger vi lägst i arbetslöshet bland våra jämförelsekommuner så visst borde möjligheten vara bra mycket större för de ungdomar som denna vecka flyttar till vår stad.

Jag har också förstått av högskolans rektor Agneta Bladh att vi nu måste börja lära oss att säga universitet om vår högskola. Det var något som jag ärligt talat inte trodde att jag skulle få uppleva under min tid som kommunalråd. Nu är vi där vilket kommer betyda väldigt mycket för oss, bara begreppet i sig ökar attraktionsvärdet. Om vi sedan kan få till bra infrastruktur mellan Kalmar och Växjö så tror jag att den här fusionen kan visa sig vara en riktig fempoängare.

Vi måste också i Kalmar fundera långsiktigt över hur vi i en stenhård konkurrens ska ge de bästa förutsättningarna för vår del av Linnéuniversitet. Rektor Agneta Bladh har bjudit in till en sådan dialog vilket jag verkligen uppskattar. Önskemålet från hennes sida är att samla huvuddelen av universitets verksamhet i ett centralt läge, gärna nära vattnet. Begreppet "Seaside Campus" används. Jag tycker det är en spännande process som vi nu ger oss in i. Vår stadsarkitekt Staffan Lindholm kommer tillsammans med planeringschefen Björn Strimfors att titta på detta förutsättningslöst tillsammans med företrädare för högskolan. Vi ska dock vara medvetna om att vi pratar om väldigt långa tidsplaner i detta sammanhang…