Rundresa i växande kommun

Har idag lagt några timmar på att tillsammans med socialdemokraternas politiska sekreterare Fredrik Persson åka runt och kika på pågående kommunala byggprojekt. Vi började dock själva resan med ett stopp vid Laboratorieholmen utanför Varvsholmen. Här har vi en verklig pärla mitt emellan Kvarnholmen och Varvsholmen. Jag kan förstå att bland annat gänget bakom "Lånta Fjädrar" kastar lite lystna blickar mot att kunna utveckla denna plats.

Nästa stopp blev vid det helt nybyggda LSS-boendet vid Östra Vimpeltorpet/Ljusstaden. Vi fick en snabb visning av personalen som visade ett fantastiskt boende för sex personer. Det var verkligen fräscht och smälter fint in i den övriga miljön. Det var kul att se att också övrig byggnation kommit igång i Ljusstaden.

På Fjölebro stannade vi vid den nya idrottsanlägningen som håller på att anläggas. Ni som inte varit förbi borde svänga runt. Det här tillsammans med arenan, södra Utmarken, Fredriksskans och Nötskrikan kommer bli verkligt attraktiva anläggningar till glädje för både Kalmarbor och besökare i form av idrottsläger och sportsliga evenemang.

Vid Kvarteret bilen intill IKEA känns det som att det växer upp byggnader varje gång man åker förbi. Det nya som nu har påbörjats är "modehuset". Mer klart för invigning är det för MediaMarkt och Bauhaus.
 
Trekanten är ett härligt samhälle! Här finns aktiva medborgare som verkligen står upp för sitt samhälle. Utan deras engagemang tror jag varken det blivit nya villatomter, ny ICA affär eller någon ny sporthall. Efter många års diskussioner håller den nu på att slutföras. Det kändes härligt att lämna diskussionen om budget och skisser och nu verkligen kunna gå in fysiskt i sporthallen. Arkitektens idé om glaspartier i varje hörn var en briljant idé. Att de sedan är trekantiga passar ju som handen i handsken just i Trekanten. Det ska bli kul att få se den helt klar i oktober/november. Pizzerian i Trekanten har goda pizzor!

På vägen mellan Trekanten och Ljungbyholm passerade vi en av kommunens vackraste byar, Krankelösa. Den ligger fantastiskt inbäddad i det gamla kulturlandskapet. Det är min förhoppning att det nya programmet som nu görs ska ge fler möjlighet att få skapa sina egna paradis här. Lite större tomter, närhet till natur, kanske tillgång till häst. Jag vet att många drömmer om att få bo på det sättet och att många nu har förhoppningar på det planarbete som vi beslutade om före sommaren.

I Ljungbyholm blev det kaffe på kommundelskontoret och sedan en snabb visning av en av årets största investeringar, nämligen Södermöreskolan. Här blir det samlingssal, nytt bibliotek, nya skolsalar, renoverad matsal och kök. Södermöreskolan blir kommunens fräschaste skola! Verkligen roligt att se, även om det är långtifrån klart.

I Vassmolösa har Tingshusgården blivit ombyggd till förskola. Det kan knappast finnas en finare miljö för barn. Stor trädgård, ladugård med grisar och traktorer utanför och sedan en innermiljö som var fantastisk. Det var ju en hel del diskussioner om just behovet av en förskola i Vassmolösa/Hagby området. Den lösning som uppstod i och med att vi i samförstånd med köparen av Tinghusgården utövade den kommunala förköpsrätten blev väldigt bra. Det ska dock erkännas att det känns lite knepigt att använda det instrumentet. Nu blev vi överens och alla parter var nöjda. När man nu i efterhand ser resultatet så kändes det riktigt bra.

Vi avrundade sedan med att köra ned om Sandvik, Ekenäs och vidare mot Mörenäs och sedan mot Värnanäs. Det här är områden som är fantastiska. Överhuvudtaget kusten ned mot Torsås tycker jag att vi borde se attraktionen i. Halland har insett värdet av att vara ett kustlän. Kommunerna utmed kusten har släppt fram bostadsbebyggelse utmed kusten och därigenom lockat väldigt mycket nya invånare. Jag tycker vi har minst lika goda förutsättningar! Det är mot den bakgrunden som jag lagt ned energi på att försöka få fram en ny plan för området runt Vita Sand och Sandvik med omnejd. 

För er som inte varit på Värnanäs på länge rekomenderas ett besök. Den kulturgärning som Lennart Östersten gjort med sin upprustning av det gamla godset är värd all beundran.