Nej till flyg där tåg är alternativ!

Fick just nu det officiella beskedet om att SAS slutar flyga på Smaland Airport, Växjö. Det har gått rykten om detta ett tag men nu har beslutet definitivt tagits. Istället hänvisar SAS till Kalmar och Ronneby. Jag har förståelse för att det blir svårare och svårare att få lönsamhet i flyg till Stockholm från de städer som har nära anknutning till stambanan. Samma utveckling finns även i Jönköping.

Jag kan faktiskt bara gilla en utveckling som innebär att tåget tar marknadsandelar på de platser där tåget är ett seriöst alternativ för att resa. Denna utveckling drivs av två faktorer, dels människors miljömedvetenhet och dels att investeringarna på tåg/järnväg kortar restiden.

Drar man ut det som nu sker över en tio års period så tror jag att vi kommer att ha betydligt färre flygplatser i Sverige. De som kommer att finnas kvar är de som ligger så långt ifrån annan modern infrastruktur. Mot den bakgrunden tror jag att det var helt rätt beslut att ta över flygplatsen i Kalmar. Eftersom vi inte har stambanan in på knuten så kommer vi behöva flyga till Stockholm. Med det resandet som bas kommer vi också att kunna erbjuda ett mycket större utbud.