Stad mot land….

I gårdagens kommunfullmäktige hade vi en diskussion om behovet av att hela Kalmar ska leva. Det handlar då om att få fram fler villatomter i hela kommunen. Därutöver har vi satsat på utvecklingsdialoger, skjutit in pengar till LEADER för landsbygdsutveckling, kustmiljö osv. Detta bara för att nämna några exempel. I dessa debatter brukar centern vara väldigt aktiva, så också i gårdagens debatt. 

Samma dag presenterade Villaägarnas riksförbund en undersökning av hur den nya fastighetsskatten slår i olika delar av landet. (Ni kanske kommer ihåg att det är den skatt som de fyra borgerliga partierna gick till val på att avskaffa.) 

Så här ser utfallet ut:

Nedan finns en tabell, en som visar utfallet i Stockholms län och en som visar utfallet i Kalmar län. I den visas  andelen av alla småhus i respektive kommun som får höjd skatt.  I Stockholms län är snittet 13 procent, i Kalmar län 84 procent.

Större regionalpolitiska slagsida får man nog leta efter. Hade en socialdemokratiska regering lagt ett sånt här förslag så är jag övertygad om att både centern och kristdemokraterna hade uppmanat till generalstrejk. Nu sticker man huvudet i sanden och hoppas att frågan ska försvinna. Om man inte omedelbart rättar till dessa uppenbara brister så har man ju tappat all trovärdighet när det handlar om vikten av att hela Sverige ska leva.  

                                                     Andel av småhus som får höjd skatt

Stockholms län   13
Lidingö   0
Danderyd   0
Vaxholm   5
Täby   0
Nacka   0
Sundbyberg   0
Solna   3
Värmdö   11
Stockholm   0
Sollentuna   0
Tyresö   0
Norrtälje   62
Ekerö   13
Huddinge   4
Vallentuna   14
Österåker   13
Nynäshamn   26
Upplands Väsby   1
Järfälla   0
Haninge   15
Botkyrka   6
Sigtuna   5
Upplands-Bro   14
Salem   1
Nykvarn   17
Södertälje   19

                                                                  Andel av småhus som får höjd skatt 

Kalmar län   84
Borgholm   84
Torsås   100
Mörbylånga   79
Kalmar   56
Nybro   99
Emmaboda   100
Oskarshamn   81
Västervik   84
Mönsterås   95
Vimmerby   93
Högsby   100
Hultsfred   100